Florile sunt, cu siguranta, cel mai frumos lucru lasat pe pamant. Ele iti aduc un zambet pe fata cand iti sunt daruite de persoanele dragi, dar ce faci cand acestea incep sa-si piarda din culoare si incep a se ofilii? Este foarte important sa stii cum sa ingrijesti fiecare floare in parte, sa o uzi sau sa ii schimbi apa. Regula de baza este sa tii cont de felul in care le-ai primit si astfel vei sti care este modul ideal de ingrijire a florilor pentru prelungirea vietii lor.

Florile de ghiveci  

In mod frecvent florile pe care le cumperi, sunt importate din Olanda sau alte tari, de putine ori sunt aduse de la furnizori romani, iar in serele in care au fost cultivate au existat niste conditii supravegheate de temperatura, lumina, aerisire, udare. Toate acestea se schimba atunci cand florile ajung la tine. Asadar, pentru a ajuta o floare ofilita, taie frunzele moarte, ramurile si florile ofilite, insa ai grija sa nu tai toate frunzele, pentru ca planta nu se va mai putea hranii.

Schimba pamantul

Sa schimbi pamantul este una dintre cele mai bune metode de a ajuta floarea sa isi revina. Cand faci transplantarea, trebuie sa stii exact ca ceea ce urmeaza sa folosesti este bun pentru plantele tale, pentru ca acestea vor depinde de sol intr-o proportie importanta. Verifica solul si radacinile plantei. In cazul in care solul este putred sau mucegait, poti sa il indepartezi. Alege un vas mai mare, de preferat ceramic. Pune la baz un strat de pamant nou  si, apoi radacina plantei impreuna cu pamantul in care se afla, iar apoi completezi cu pamant. Ai grija ca floarea ta sa nu stea in lumina directa pentru ca o sa fie mult mai sensibila dupa transplantare.

Florile in cutii sau buchetele

Flori in cutii sunt înfipte intr-un burete numit oasis si trebuie sa ai grija ca buretele sa ramana umed tot timpul, pe cand buchetele de flori asigura-te ca le pui intr-o vaza curata, taie-le 2 centimetri din codite si frunzele pana la nivelul in care intra in vaza si schimba apa in fiecare zi, pentru siguranta, folositi mai putina apa in vas, cu mentiunea ca florile trebuie sa fie verificate mai des pentru a nu ramane fara apa, aceste lucruri le vor ajuta sa prinda viata din nou. In cazul in care deja sau ofilit prea mult le poti folosii in combinatie cu alte flori sau condimente preferate in aromaterapie, sau ca decor in casa prin umplerea unui borcan cu petalele .

Plantele sunt intr-adevar aduse in casele noastre avand scop decorativ, dar in acelasi timp trebuie sa ai in vedere si nevoile lor. De cele mai multe ori, florile primite nu rezista mai mult 24-48 de ore, dupa care se ofilesc.  Mai ales ca a venit timpul rece  aceastea trec cu greu peste lunile de iarna, cand le lipseste lumina directa a soarelui, caldura lui binefacatoare si umiditatea. De aceea sfaturile de sus sunt cele mai potrivite, te vor ajuta pe tine si pe floarea ta sa straluceasca.