Se apropie cu pasi repezi Ziua femeii si trebuie sa cumperi flori. Dar nu poti sa cumperi orice, trebuie sa alegi ceva care nu este doar frumos, ci si rezistent. O floare aleasa gresit, care se ofileste in cateva ore, nu face impresie buna, asa ca ar fi bine sa te orientezi spre buchete cu o mai lunga durata de viata in vaza. Sau inspre unele care pot fi tinute mai mult timp in apartament. Iata cateva sugestii:

Trandafiri criogenizati


Inainte de toate, o alegere rafinata si cu un grad mare de rezistenta sunt asa-numitii trandafiri criogenizati. Acestia au in spate un proces de uscare la rece, prin care florile sunt inghetate si conservate, pastrandu-si intacte culoarea si forma primite de la natura. Trandafirilor criogenizati li se mai spune si „nemuritori”, pentru ca au o rezistenta de la trei pana la 25 de ani – unele surse spun ca se pot trai chiar si 75 de ani.

Florile stabilizate
Inventia francezului Yanneck Adolphe, acestea sunt 100% naturale si supravietuiesc fara pamant vegetal, udari sau lumina naturala. Ele rezista intre doi si cinci ani fara sa aiba nevoie de ingrijire, gratie unei solutii lichide, biodegradabile, pe baza de glicerina, care inlocuieste, treptat, pe parcursul a doua-trei saptamani, seva florilor si care nu se evapora, ajutand astfel la o buna conservare. Pentru ca ele sa reziste mai mult, nu trebuie asezate in spatii cu multa umiditate, nu trebuie udate sau taiate si trebuie ferite de razele directe ale soarelui si de alte surse de caldura.

Daca vreti insa flori proaspete care sa reziste mai mult la vaza, aveti la dispozitie:

 

  • Orhideea Cymbidium – Traieste in vaza aproape doua saptamani.

  • Anthurium sau floarea flamigo – Este in forma de inima si are culori vibrante, precum si o durata de viata de pana la doua saptamani.

  • Crizantemele – Au o varietate mare de forme si culori si, indiferent de specie, rezista circa 10 zile daca au fost usor imbobocite cand au fost cumparate.  Ele arata proaspete chiar si dupa o zi in care nu au stat in apa.

  • Strelitia sau pasarea paradisului – Are forma unei pasari in zbor, iar structura dura a petalelor o face sa reziste circa 10 zile din momentul in care este taiata tija.

  • Mixandrele sau micsunelele – Plante cu flori mari, discret parfumate, ai carei hibrizi moderni sunt foarte rezistenti, un buchet mare putand trai mai mult de 7-9 zile.

  • Crinii – Daca sunt imbobociti, ei infloresc in 3-4 zile si pot sta mai bine de 7 zile in vaza.

Trebuie sa ai in vedere si cateva ponturi de intretinere, pe care sa le pasezi mai departe persoanei careia in oferi buchetul de flori proaspete: vaza trebuie curatata constant cu apa si otet, pentru a impiedica inmultirea bacteriilor, iar apa din ea trebuie schimbata zilnic; cand se schimba apa, trebuie taiat oblic un centimetru din codita florilor, ca sa se ajunga la un tesut sanatos ce poate absorbi mai bine umezeala.