Hortensia este fara indoiala una dintre cele mai frumoase flori de vara. Ne referim la floarea hortensiei, pentru ca tehnic, aceasta este un arbust. Hortensiile nu sunt noi, dar au intrat in atentia noastra doar de cativa ani. Initial, hortensiile erau flori decorative din gradini, insa frumusetea lor a atras atentia mai multor persoane si de aici pana la primele buchete de flori cu hortensie nu a fost decat un pas. Trebuie sa recunosti si tu ca buchetele si aranjamentele cu hortensii arata spectaculos! 

 

Hortensiile sunt originare din Asia de Sud-Este si din Japonia si sunt raspandite pe tot Globul, datorita adaptabilitatii lor. In tara noastra, hortensiile sunt plantate atat in gradini, dar si in balcon, deoarece este foarte usor de ingrijit si nu necesita conditii speciale. 

 

 

Caracteristicile hortensiei

Asa cum am mentionat deja, hortensia este o floare de vara: aceasta infloreste la inceputul lunii iunie si isi mentine frumusetea pana toamna tarziu (ultimele flori pot fi observate pana la primul inghet. Aceasta este destul de usor de cultivat si de ingrijit si o poti planta atat in gradina, dar si in balcon, daca ai suficient spatiu pentru ghivece generoase. 

 

Hortensiile pot fi regasite intr-o mare varietate de culori: verde, roz, bleu, mov, alb si se remarca datorita formei unice a inflorescentelor. Acestea sunt mari si globulare, diferite de toate celelalte flori existente. Datorita frumusetii lor speciale, hortensiile sunt apreciate atat in buchete, dar si in aranjamente florale pentru evenimente, cum sunt cele pentru nunta. Daca iti doresti aranjamente deosebite, iti recomandam sa alegi o florarie online, de unde poti alege cele mai frumoase hortensii. 

 

 

Tipuri de hortensii

Hortensiile pot fi impartite dupa mai multe caracteristici. Asfel, in functie de gen se disting urmatoarele: 

  • Serrata: intalnita mai des in gradini si apartamente, cu flori mari pe margini si mici in centru

  • Macrophylla: este caracterizata prin flori rotunde si mari. 

 

In functie de suspecii, hortensiile pot fi urmatoarele: 

  • Hydranges aspera Vilosa: se diferentiaza prin flori plata si mari, frunze cu o pata mov si aspect catifelat.

  • Hydrangea Preziosa: cel mai popular tip de hortensie, cu flori roz, care arata exceptional chiar si cand vine vorba despre flori in cutii

  • Hydrangea macrophylla Mariesii Perfecta: se caracterizeaza prin flori albastre intens. 

  • Hydrangea paniculata: o specie rara in Romania, cu flori de mari dimensiuni.  

  • Hydrangea macrophylla Quadricor: flori galbene, frunze crem cu pete pe alocuri si flori deosebite. 

  • Hydrangea macrophylla Lilacina: flori roz-violet, una dintre cele mai populare si iubite tipuri de hortensie. 

 

Cum se ingrijeste hortensia

Asa cum mentionam la inceput, hortensiile pot fi usor de intretinut, asa ca nu vei avea foarte multe etape de parcurs pentru a mentine florile frumoase si arbustii in cea mai buna stare. Trebuie doar sa urmezi sfaturile pe care ti le vom oferi in continuare si te vei bucura de cele mai bune hortensii, indiferent daca le vei creste in gradina sau in balcon. 

1. Amplasarea hortensiilor: acestea trebuie sa capteze cat mai multa lumina pe timpul zilei, insa de preferat sa nu fie in bataile directe ale razelor solare. Hortensiile adora soarele de dimineata sau cel de la apus, insa se pot ofili daca sunt tinute prea mult timp in razele soarelui de amiaza. Cel mai bine este sa le amplasezi in zona de nord a gradinii sau intr-o zona cat de cat umbrita (langa un arbore de exemplu). 

2. Solul preferat: hortensiile adora solurile bogate in materie organica, bine drenate. Ca o curiozitate, culoarea florilor este influentata de pH-ul pamantului: daca vrei flori roz, ai nevoie de un pamant cu pH alcalin, iar daca iti doresti flori albastre, pamantul trebuie sa fie acid. 

3. Udarea hortensiei: este una dintre etapele la care trebuie sa ai cea mai mare grija, deoarece poate duce la uscarea plantei. Hortensiile adora apa, insa trebuie sa le uzi dupa ce te-ai informat foarte bine despre acest proces. Primavara cand apar mugurii florali, hortensia are nevoie de mai multa apa, pentru dezvoltarea acestora. In caz contrar, se va usca. De asemenea, asa cum nu suporta razele directe ale soarelui, nu suporta nici canicula, asa ca s-ar putea usca daca nu ii asiguri o cantitate suficienta de apa in lunile de vara.

4. Protejarea hortensiei pe timpul iernii: hortensia este o plata ce rezista pana la -15 grade Celsius, daca ii oferi conditiile necesare. Butasii nou-plantati, este necesar sa ii acoperi partial cu pamant pentru a rezista peste iarna, iar in ceea ce priveste plantele deja formate, le poti acoperi partea de jos a tulpinelor cu o folie de plastic. 

 

Speram sa te ajute aceste informatii despre ingrijirea hortensiei!