Ficusul este una dintre cele mai frumoase si mai adaptabile plante ornamentele ce se regaseste cu precadere si in casele romanilor, dar si in cladiri de birouri si ale unor institutii. Este o planta eleganta, nepretentioasa, care se intretine usor si care da un aspect deosebit oricarei incaperi unde este asezata. 

 

In ceea ce priveste caracteristicile sale, ficusul este o planta lemnoasa arborescenta sau agatatoare (in functie de subspecie) cu frunze deosebite atat prin forma si culoare, dar si prin faptul ca planta contine latex. Frunzele sunt usor alungite, lanceolate, lucioase, iar culoarea lor poate varia de la verde intens la verde crud. Tulpina ficusului este elastica si foarte ramificata. 

 

Tipuri de ficus pe care le poti gasi si in Romania

 

Ficusul apartine familiei Moraceae, iar in prezent exista intre 800 si 2000 de specii ale acestei familii. Se regasesc peste tot in lume si sunt ideale ca plante de interior, atat din punct de vedere al frumusetii lor, dar si in ceea ce priveste starea psihica pe care o confera privitorilor (datorita culorii, au proprietatea de a linisti). Daca vrei sa faci o supriza cuiva drag, pe langa clasicele buchete de flori, poti oferi un ficus. Stim ca este un cadou neobisnuit, insa este potrivit pentru oricine. In continuare, iti vom prezenta cele mai populare trei tipuri de ficus pe care le poti gasi si in tara noastra. 

 

Ficusul Ginseng: cunoscut si sub numele de Bonsai Ginseng, datorita asemanarii sale cu un Bonsai. Este un copacel cu trunchiul gros si coroana din frunze lucioase. 

Ficusul Benjamina: este un arbust elegant, cu o inaltime intre 60-200 cm, foarte ramificat si care poarta denumirea de ficus plangator. Creste rapid, cu ramificatii arcuite, flexibile, are scoarta dechisa la culoare si frunze mici, numeroase, cu varf ascutit. Este un tip de ficus din ce in ce mai popular in ultima perioada. 

Ficus Elastica: cel mai raspandit tip de ficus de la noi din tara, supranumit ,,Ficusul de cauciuc”, datorita continutul de latex.  Tine sa creasca foarte mult in inaltime si sa isi piarda frunzele aflate la baza tulpinii, de aceea este nevoie de butasire in momentul in care acestea incep sa cada. 


Sfaturi pentru ingrijirea ficusului 

Indiferent de tipul ficusului, acesta adora lumina, asa ca aseaza ghiveciul langa o fereastra sau daca nu este posibil, intr-o incapere foarte luminata. Iarna nu iti face probleme, deoarece ficusul se adapteaza destul de usor si lumina poate fi moderata, astfel incat planta sa se dezvolte frumos in continuare. Un sfat pe care ti-l acordam din experienta noastra de florarie online este sa intorci periodic planta, astfel incat sa creasca uniform, nu doar pe o parte. 

Pentru a supravietuii, ficusii au nevoie de o cantitate destul de mare de apa, asa ca este nevoie sa mentii un grad de umiditate ridicat al pamantului din ghiveci. De regula, ficusii au nevoie sa fie udati saptamanal in timpul verii, cu apa la temperatura camerei. Este suficient sa verifici solul: daca este umed in partea de sus, nu este nevoie sa adaugi apa, in schimb daca se simte uscat, este nevoie sa il uzi. Daca nu ai timpul necesar pentru a face aceasta verificare periodic, cel mai simplu este sa amplasezi o tava umpluta cu apa si pietris sub ghiveci si astfel acesta isi va extrage exact cata apa are nevoie. Un semnal ca ficusul este udat prea des sau prea rar este dat de ingalbenirea frunzelor. In acest caz, gandeste-te cat de des l-ai udat si astfel vei preveni situatia pe viitor. 

Nu uita de ingrasaminte! Chiar daca este o planta decorativa, ficusul are nevoie de nutrienti in plus pentru a-si mentine sanatatea si frumusetea, avand in vedere ca nu se afla in natura, ci intr-un ghiveci. Astfel, ofera-i ingrasaminte o data pe luna in sezonul cald (primavara si vara) si o data la doua luni toamna si iarna. 

Pentru a mentine frunzele ficusului frumoase si sanatoase, este esential sa indepartezi praful ce se depune (de regula la doua saptamani). Foloseste o carpa moale, umeda si sterge fiecare frunza in parte, tinand-o cu palma astfel incat sa nu se rupa. 

Deoarece ficusii au tendinta de a creste foarte repede, indiferent de specie, va fi nevoie sa ii tunzi la finalul iernii sau la inceputul primaverii, inainte de fiecare noua crestere. Astfel, le vei modela coroana de frunze si le vei permite sa isi mentina frumusetea si sanatatea. Este ideal sa folosesti foarfeci mici pentru acest pas. 

In incheiere, speram ca ti-am fost de folos cu aceste sfaturi despre ficus si ca le vei pune in aplicare! Nu uita ca daca iti doresti un cadou deosebit, poti oferi in dar un ficus mic in ghiveci sau flori in cutii care sa aiba ca element decorativ frunze de ficus.