Una dintre cele mai frumoase flori acvatice este fara indoiala Floarea de Lotus (Nufarul). Aceasta creste atat pe lacuri naturale, dar si pe iazuri sau helestee. Cele mai populare Flori de Lotus sunt cele albe, insa se mai gasesc intr-o multime de nunate, printre care albastru, roz, rosu. 

Floarea de Lotus este asociata cu foarte multe mituri si legende, mai ales in culturile asiatice. Multa vreme, aceasta planta a fost considerata sacra, mistica, mai exact a fost asociata cu puritatea sufletului. In budism si hinduism, Floarea de Lotus este asociata cu perfectiunea. 

O particularitate a Nufarului este legata de modul in care se inmulteste: in momentul in care infloreste, acesta isi arunca semintele, iar budistii au asociat aceasta actiune cu principiul cauza-efect: fiecare actiune a oamenilor provoaca o reactie ce va fi traita fie in aceasta viata, fie intr-o viata viitoare. In plus, datorita faptului ca Nuferii traiesc pe suprafata lacului fara sa fie atinsi de noroiul din adancime, a fost asociati cu renasterea si cu puritatea. 

In Feng-Shui, Floarea de Lotus este una dintre cele care atrag norocul, iar hindusii considera Nufarul o zeitate pe care o venereaza, un simbol aparte al naturii. Florile de lotus sunt mai rar intalnite in tara noastra in aranjamente florale sau flori in cutii, insa ar merita daruite mai des. 

 

Proprietati medicinale ale Florii de Lotus 

Datorita faptului ca este considerata o floare sacra, Lotusul a atras foarte multi cercetatori de-a lungul timpului. Astfel s-a stabilit ca nuferii au proprietati medicinale. Mai exact, frunzele acestei flori contin anumite enzime care incetinesc imbatranirea, radacinile sunt bogate in vitamine si minerale (in special fier, B, C) si florile sunt astringente. 

Tipuri de Nuferi si simbolistica lor

Exista mai multe nuante de Flori de Lotus si fiecare are o semnificatie speciala:

  • Lotus Alb: considerata adevarata floare-sacra, este venerata in unele culturi asiatice si simbolizeaza puritatea, calmul si perfectiunea spirituala 

  • Lotus Albastru: floarea intelepciunii si a cunoasterii, aceasta nu se deschide complet, fapt pentru care a fost asociata cu nevoia permanenta de a invata pentru a atinge intelepciunea strabunilor 

  • Lotus Rosu: ca si celalalte flori rosii, acesta simbolizeaza dragostea, pasiunea si generozitatea 

  • Lotus Roz: este simbolul iluminarii si se asociaza cu zeitati cunoscute, chiar si cu Buddha

  • Lotus Violet: unul dintre cele mai rare tipuri de lotus, asociata cu misticism si cu spiritualitate. 

 

 

 

Ingrijirea Florii de Lotus  

Daca ai un iaz si iti doresti sa in infrumusetezi cu Flori de Lotus, este important de stiut ca vor avea nevoie de unele conditii pentru a inflori si pentru a-si mentine sanatatea. 

Inainte sa te gandesti la achizitionarea unor astfel de flori, trebuie sa tii cont de caracteristicile iazului. Astfel, daca este captusit cu cauciuc, este bine sa pui prund peste caramizile unde vor fi asezate ghivecele cu flori, pentru a le asigura mediul ideal de dezvoltare. 

Provenind dintr-un mediu exotic, Floarea De Lotus are nevoie de mult soare si caldura pentru a inflori. Astfel, este important sa ii amplasezi intr-un loc unde se pot ,,scalda” in razele directe ale soarelui. Un lucru interesant este faptul ca frunzele de Lotus reduc cantitatea de alge din iazuri, deoarece obstructioneaza lumina si vor reprezenta un ascunzis perfect pentru pesti, daca te hotarasti sa animezi iazul cu diferite vietuitoare acvatice. 

Nuferii se planteaza de obicei din primavara, dupa ce pericolul de inghet trece (de obicei din aprilie) si pana la inceputul toamnei (pana spre sfarsitul lunii septembrie). In cazul in care te intrebi de unde poti cumpara nuferi, ei bine ii poti gasi in magazine de specialitate si chiar si intr-o florarie online

Un alt aspect important legat de ingrijirea nuferilor este adancimea la care acestia se planteaza. De obicei, aceasta variaza intre 15 cm si un metru. Toamna, este bine sa indepartezi toate frunzele uscate si sa ajuti nuferii sa supravietuiasca sezonului rece prin utilizarea unui ingrasamant special conceput pentru acestia. 

Trebuie sa stii ca Florile de Lotus nu vor inflori imediat ce planta incepe sa se dezvolte. S-ar putea sa treaca un timp, iar in primul an de la plantarea, daca acestea apar, este bine sa le indepartezi pentru a ajuta planta sa se adapteze. Doar in primul an de inflorire este nevoie de aceasta operatiune, deoarece dupa ce Nufarul se adapteaza, va incepe singur procesul de indepartare a florilor uscate. 

Acestea au fost doar cateva dintre sfaturile generale pe care ti le putem oferi in legatura cu ingijirea nuferilor. Florile de Lotus arata spectaculos atat pe lacuri si iazuri, dar si in unele buchete de flori, insa tine cont ca se pot usca destul de repede.