Numele Gardenia provine de la naturalistul Alexander Garden, cel care a descoperit-o si a studiat-o datorita frumusetii sale unice. Aceasta este de fapt un arbust cu flori deosebite, parfumate, des intalnita in apartamente in special. Este recunoscuta datorita faptului ca se poate ingriji foarte usor. De asemenea, arata superb in diferite aranjamente florale si buchete de flori, sa nu mai spunem ca le confera un partum aparte. 

 

Gardenia este originara din Japonia si sud-estul Chinei, unde este cultivata la scara larga. In tarile cu o clima temperat-continentala, asa cum este si Romania, aceasta poate fi cultivata doar in interior. Totusi, poti face un compromis si in lunile de vara sa ii oferi sansa de a decora gradina, insa ai grija sa nu stea in razele directe ale razele soarului. 

 

Semnificatia Gardeniei

 

Asa cum probabil stii deja, fiecare floare are o anumita semnificatie ce o face speciala. Gardenia este simbolul sperantei, al increderii, rafinamentului, dragostei si puritatii. De asemenea, este asociata si cu ideea de renastere. Datorita acestor semnificatii, gardeniile se folosesc in buchete si aranjamente speciale, asa cum sunt cele de nunta (inclusiv in buchetul de mireasa). 

 

Caracteristicile Gardeniei

 

Gardenia (Gardenia Jasminoides) este un arbust, asa cum spuneam si mai devreme, cu frunze verzi (o nuanta inchisa) si lucioase si flori albe, puternic parfumate. De obicei, primele flori apar spre jumatatea primaverii sau inceputul verii si te vei putea bucura de ele timp indelungat, deoarece infloresc treptat si au o evolutie interesanta: la inceput sunt albe, cu aspect cerat, iar apoi se maturizeaza si devin crem. 

 

Am mentionat si faptul ca este o floare puternic parfumata, care aduce aminte aminte de iasomie si care va conferi un aspect si un miros deosebit atat incaperii, dar si aranjamentelor florale ce o vor contine, asa cum sunt si deosebitele flori in cutii. Ca inaltime, gardeniile cultivate in interior pot avea o inaltime de maxim 45 cm. 

 

Specii de Gardenii

 

Trebuie sa mentionam doua specii importante, care se regasesc si in tara noastra, insa asa cum am mai spus deja, doar ca plante de interior. 

 

  • Gardenia Jasminoides (Gardenia augusta): se diferentiaza prin tulpini lemnoase, frunze deosebit de lucioase, de un verde inchis, flori albe, petale dispuse ca o corola si parfum ca al iasomiei (de unde si denumirea). 

  • Gardenia Thunbergia: este originara din Africa de Sud, are aspect de arbust compact cu frunze foarte lungi (pana la 15 cm), iar florile albe si parfumate apar de obicei toamna.

 

Cum se ingrijeste Gardenia? 

 

Gardenia este una dintre plantele care pot fi destul de dificil de intretinut, mai ales pentru cineva care nu are suficiente cunostinte in acest domeniu, insa nu este imposibil. Daca vei urma sfaturile noastre, te vei bucura de cele mai frumoase flori de Gardenia, care te vor incanta cu parfumul lor mult timp. 

 

In primul rand, trebuie sa acorzi o atentie suplimentara etapei de udare a plantei. Aceasta adora apa si umiditatea in general, asa ca trebuie sa ai grija ca pamantul sa nu se usuce niciodatal primavara si vara (iarna este exceptie). Totusi, ai grija la excesul de apa care poate distruge planta. Este recomandat ca apa pe care o vei folosi la udare sa fie necalcaroasa, de aceea nu utiliza apa de la robinet (daca ai posibilitatea, uda planta cu apa de ploaie). In zilele de vara pulverizeaza apa doar pe frunzele plantei pentru a o ajuta sa se racoreasca si pentru a-si mentine frumusetea. Iarna este necesar sa raresti udarile, asa cum spuneam mai sus, astfel incat pamantul de deasupra poate fi uscat intre doua udari. 

 

In ceea ce priveste lumina, Gardenia este o planta ce are nevoie de un spatiu luminos, insa nu de razele directe ale soarelui. De aceea, ai grija unde o amplasezi si din cand in cand, intoarce planta astfel incat sa poata sa se dezvolte corect pe toate partile sale. Daca este nevoie, poti sa ii oferi chiar si o sursa artificiala de lumina. In ceea ce priveste temperatura, Gardenia adora caldura (intre 20 si 30 de grade Celsius) asa ca iarna va trebui sa ii acorzi o atentie suplimentara. 

 

Acestea sunt in mare parte sfaturile pe care ti le putem da in calitate de florarie online, astfel incat sa te bucuri de cele mai frumoase Gardenii. Speram sa iti fie de folos!