Toamna se numara… florile vedeta din gradini si din buchete de flori deosebite. Fara indoiala, printre cele mai frumoase flori de toamna se afla si crizantemele, care ne incanta in fiecare an cu mirosul lor discret, inconfundabil si cu explozia de culori ce inunda gradinile si florariile.

Oriunde te uiti, vezi crizanteme care te imbie sa le cumperi si sa te bucuri de frumusetea lor. In cazul in care locuiesti la curte, iti recomandam sa plantezi cat mai multe astfel de flori deosebite, care iti vor transforma total gradina inca din prima luna de toamna.

Bineinteles, exista si posibilitatea de a planta crizanteme in ghiveci, in cazul in care locuiesti la bloc si ai o terasa spatioasa, unde poti aseza ghivece foarte mari si unde le poti asigura florilor tot confortul de care au nevoie. In continuare iti vom dezvalui cateva sfaturi utile pentru ingrijirea corespunzatoare a crizantemelor, insa inainte vrem sa iti prezentam pe scurt tot ce trebuie sa stii despre aceste flori. 

Cateva informatii utile despre Crizanteme

Crizantemele (Chrysanthemum spp) sunt originare din Asia si reprezinta floarea nationala a Japoniei, unde este celebrata cu mare fast in fiecare an. Crizantema este raspandita pe tot Globul, iar primele mentiuni ale sale provin din China si Japonia. Este considerata o floare sacra, deoarece se credea ca detine proprietati curative, de prelungire a vietii. Crizantema are o semnificatie aparte, fiind considerata floarea fericirii si a unei vieti lungi si prospere. 

 

 

In ceea ce priveste caracteristicile ei fizice, fiind o planta erbacee, aceasta creste sub forma de tufa cu o inaltime de minim 30 cm. Nu este pretentioasa cand vine vorba despre ingrijire, avand in vedere ca este o floare rezistenta.

In functie de zone si de conditiile climatice din fiecare an, crizantemele infloresc la finalul verii, la inceput de toamna sau chiar si iarna, daca este mai blanda. Ca aspect, crizantemele au texturi bogate, iar florile sunt sferice si sunt caracterizate de o mare diversitate a culorilor.

Acestea vor arata perfect chiar si in aranjamente florale, in buchete sau ca flori in cutii. Printre cele mai importante specii de crizanteme, se numara urmatoarele. 

 

  • Crysantheum Frutescens: se cultiva anual, este originara din Insulele Canare, infloreste in special spre finalul verii si este caracterizata de flori albe sau galbene. 

  • Crysantheum Morifolium: infloreste la finalul toamnei, are frunze verzi-gri si poate
    ajunge la 30 cm inaltime. 

  • Chrysanthemum Coronarium: creste anual, este originara din Europa si poate ajunge pana la 120 cm inaltime. Florile apar de obicei din luna iunie si pot fi observate pana in septembrie. Ca aspect distinct trebuie sa mentionam frunzele zimtate si diametrul de 4 cm al florilor. 

  • Chrysanthemum Segetum: originara din Europa, poate ajunge pana la 60 cm inaltime, iar florile sunt colorate in nuante de auriu si galben. 

  • Chrysanthemum Carinatum: originara din Africa, poate ajunge pana la 60 cm inaltime, infloreste pe timpul verii. Se distinge prin tulpini groase, ramificate si flori de 4 cm diametru, albe, liliachii si galbene. 

Crizanteme: sfaturi de ingrijire 

Asa cum spuneam mai devreme, crizantemele sunt de obicei rezistente, avand in vedere perioadele in care infloresc (in functie si de specie) asa ca nu vei petrece foarte mult timp ingrijindu-le.  Totusi, pentru a te bucura de crizanteme frumoase si sanatoase, trebuie sa tii cont de anumite aspecte si sfaturi pe care ti le acordam ca urmare a experientei noastre de florarie online. 

1. Pamantul ideal pentru crizanteme trebuie sa contina turba si nisip, sa fie foarte bine drenat si fertilizat. 

2. Crizantemele au nevoie de o cantitate potrivita de apa (nu foarte multa, nu foarte putina). Astfel, trebuie sa ai grija ca dupa udare, pamantul sa aiba o textura proaspata, sa nu fie foarte ud, caz care ar duce la putrezirea acestuia si ar ajuta la proliferarea bolilor sau daunatorilor crizantemelor. 

3. Lumina: indiferent daca ne referim la crizanteme din ghiveci sau din curte, este important ca acestea sa fie amplasate in zone luminoase pentru a se dezvolta corespunzator. 

4. Planteaza-le din primavara si nu le schimba locul. Cel mai bun moment pentru plantarea crizantemelor il reprezinta primavara. Astfel, pana in toamna vor avea timp sa isi fixeze radacinile si sa se adapteze locului pentru a inflori. Daca vrei sa te bucuri de crizanteme sanatoase, nu le muta in fiecare an.

5. Tunde crizantemele pentru a te bucura de cele mai frumoase flori. Un aspect important in dezvoltarea crizantemelor este tunderea acestora. Dupa primul val de frig, tunde tufele cat mai aproape de sol si acopera-le cu un strat protector. Daca vrei ca tufele sa aiba un aspect cat mai bogat, tunde-le in primavara. Astfel, daca planta este tunsa constant din primavara si pana la aparitia primelor flori, aceasta va avea un aspect deosebit. De asemenea, este important sa rupi extremitatile crizantemei in perioada de inflorire pentru a o ajuta sa creasca organizat si pentru a rezista mai mult timp (pana in decembrie). 

 

Speram ca aceste informatii sa te ajute pentru ingrijirea corespunzatoare a crizantemelor!