Trandafirii, simbolul dragostei, sunt cele mai frumoase si mai populare flori din intreaga lume. Trandafirii sunt plante speciale si usor de intretinut, astfel incat oricine se poate bucura de frumusetea acestora atat in ghiveci, dar si in gradina. Datorita popularitatii acestora, astazi poti achizitiona chiar si trandafiri criogenati, denumiti si trandafirii neumuritori. Pentru apartamente, poti opta pentru trandafiri pitici, ideali pentru ghiveci, iar pentru gradina sunt numeroase soiuri care o sa confere intregii curti o eleganta aparte si un parfum deosebit. 

 

Inca din Antichitate, trandafirii au fost folositi atat pentru frumusetea lor, pe post de decor, dar si in scop medicinal sau pentru prepararea apei de parfum, atat de apreciata chiar si astazi. Trandafirii se gaseau cu precadere in gradinile publice din Imperiul Roman, unde erau indelung admirati. In anii 1600, parfumul de trandafiri a devenit o monda de schimb pentru casele regale, fiind extrem de apreciat in intreaga Europa. 

 

In prezent, in tara noastra, se cultiva atat trandafiri salbatici, dar si specii hibride, care sunt mult mai rezistente si care au o frumusete aparte. Trandafirii se integreaza perfect atat in buchete de flori, dar si in aranjamente florale. 

 

Cum ingrijesti trandafirii taiati? 

Cu siguranta te bucuri ori de cate ori primesti un buchet de flori cu trandafiri sau chiar si flori in cutii care contin aceasta floare superba si ai vrea sa ii pastrezi cat mai mult timp proaspeti si frumosi. De aceea, in continuare o sa iti prezentam cateva sfaturi ce te vor ajuta sa ingrijesti fara efort trandafirii taiati: 

  • vaza trebuie spalata chiar inainte de pune trandafirii 

  • apa se schimba zilnic

  • de preferat sa se adauge hrana florala, pe care o poti achizitiona de la o florarie online si care va mentine florile mai mult timp frumoase 

  • taie tulpinile zilnic, cate un centimetru, oblic, dintr-o singura miscare (cu un cutit foarte ascutit) 

  • pune vaza intr-un loc racoros. 

 

 

Cum ingrijesti trandafirii pitici? 

Daca ne referim la trandafiri care se planteaza, pentru apartamente, cei mai populari sunt trandafirii pitici. Acestia nu cresc foarte mult si iti vor umple casa de culoare si de bucurie, fiind foarte usor de ingrijit. 

 

Trandafirii pitici ating inaltimea maxima de 40 cm si au nevoie de un ghiveci incapator (aproximativ 60 l) pentru a se dezvolta. Speciile cele mai potrivite pentru a fi cultivate la apartament sunt  Starina, Spice Drop, Baby Grand. 

 

Ingrijirea trandafirilor pitici este relativ simpla: 

  • asigura-te ca au suficient soare, plasand ghivecele pe pervaz, spre sud sau vest

  • planteaza trandafirii in sol neutru si cu multa umiditate; in caz contrar, trandafirii vor fi invadati de paianjeni mici si rosii 

  • trandafirii pitici se simt cel mai bine la o temperatura situata intre 16-24 grade Celsius 

  • imediat ce observi flori ofilite, taie-le cu grija la un unghi de 45 de grade. 

 

Ingrijirea trandafirilor cataratori 

Pentru gradina, trandafirii ideali sunt cei cataratori. Acestia pot forma bolte superbe, care nu asigura doar umbra, dar si confera intregii gradini un aspect deosebit. Unul dintre cele mai importante aspecte in ingrijirea acestor trandafiri este reprezentat de tunderea florilor, care trebuie sa se realizeze anual. Astfel, trebuie sa tai atat crengile uscate, dar si pe cele bolnave, pentru a permite trandafirilor sa se regenereze si pentru a se dezvolta. Tunderea se realizeaza primavara, dupa ce pericolul de inghet a trecut. Daca este vorba despre trandafiri tineri, se va inlatura doar lemnul uscat din timpul iernii. In cazul in care trandafirii sunt mai batrani de trei ani, se pot elimina ramurile firave, astfel incat sa se faca loc unora noi, in scopul de a indesi ramurile. 

 

Pe timpul iernii, trandafirii cataratori vor avea nevoie de protectie astfel incat sa reziste inghetului si ninsorilor. Astfel, va trebui sa ii acoperi cu materiale special concepute, care permit aerisirea si care mentin o temperatura optima pentru trandafiri. 

 

Trandafirii pot fi atacati de o serie de daunatori specifici si de boli, astfel incat este necesar sa cumperi substante speciale de la magazinele de profil, care vor tine la distanta aceste neplaceri si iti vor permite sa te bucuri de cele mai frumoase flori, indiferent daca ne referim la trandafiri de ghiveci sau de gradina. 

 

Speram ca aceste informatii sa te ajute pentru a ingriji corespunzator trandafirii pe care ii detii, indiferent de specie si de locatia unde se afla. Daca ai vreo intrebare legata de ingrijirea trandafirilor, nu ezita sa ne contactezi!