Una dintre cele mai frumoase flori care si-au facut loc in buchetele si aranjamentele florale din ultimii ani este Lisianthus. Aceasta floare deosebita are un farmec caruia cu greu ii poate rezista cineva si poate fi asemanata atat cu trandafirul (de unde si denumirea de Trandafir Salbatic) dar si cu macul. Pare ca a luat cele mai frumoase trasaturi ale acestor doua flori pentru a ne incanta zi de zi cu aspectul sau nemaiintalnit. 

Lisianthus-ul are mai multe denumiri: Clopotelul de Texas, Lira de San Pedro, Trandafirul Salbatic, Gentiana de Prerie, Eustoma Grandiflorum, toate acestea datorita locului originar al plantei: zonele calde ale SUA (in special Texas), Mexic, Caraibe si zona de Nord a Americii de Sud. 

 

Pe scurt despre caracteristicile Lisianthus-ului

Multe persoane considera ca Lisianthus-ul poate fi destul de greu de intretinut, fiind o planta pretentioasa, insa acesta este doar un mit. Trebuie sa recunoastem ca fiind o planta ce provine dintr-o zona calda, are nevoie de anumite conditii pentru a supravietui si pentru a-si arata frumusetea, insa nu trebuie sa iti faci griji: oricine poate ingriji un Lisianthus. 

 

In ceea ce priveste caracteristicile fizice ale Lisianthus-ului, acesta se remarca prin florile sale deosebite, in forma de clopot, cu petale catifelate, mari si foarte asemanatoare celor de lalele sau de maci sau chiar cu ale trandifilor si bujorilor. Culorile predominante sunt alb, roz, galben, rosu, albastru si violet. Frunzele plantei de Lisianthus au o nuanta dde verde inchis si un aspect suculent. Ca inaltime, planta poate ajunge la aproximativ un metru inaltime (in gradina), iar in ghiveci poate creste pana la 80 cm. 

 

Datorita frumusetii si aspectului unic ale florilor de Lisianthus, nu de putine ori le veti intalni in buchete de flori, fiind printre florile preferate ale designerilor floristi. Se potrivesc cu orice alt tip de flori si confera delicatete aranjamentelor florale in care sunt incluse. 

 

 

Sfaturi pentru ingrijirea Lisianths-ului 

Asa cum spuneam mai devreme, unii oameni considera ca Lisianths-ul este foarte greu de ingrijit, insa daca urmezi sfaturile pe care ti le vom da in continuare, nu vei avea de ce sa iti faci griji. 

 

Planta Lisianthus poate fi cultivata cu succes in gradina, in sera sau in ghiveci, insa trebuie sa fie amplasata intr-un loc cu destul de multa lumina solara (ca numar de ore dintr-o zi). In ceea ce priveste caldura, desi provine din zone calde, s-a adaptat conditiilor din tara noastra si cel mai bine se simte la o temperatura intre 15-18 grade Celsius (peste 24 de grade Celsius incepe sa dea semne de disconfort). De aceea, trebuie sa ii asiguri conditiile optime pe tot parcursul anului. Daca o plantezi in gradina, aceasta va inflori pe toata perioada verii si pana la inceputul toamnei (iunie-septembrie), iar in ghiveci, daca o ingrijesti corespunzator, va inflori pe tot parcursul anului. 

 

Udarea plantei este foarte importanta. Lisianthus-ul are nevoie de apa in mod permanent, deoarece nu se simte bine cand pamantul este uscat. Totusi, nu se simte confortabil nici daca radacinile vor fi inundate, asa ca este cel mai bine sa verifici zilnic pamantul si sa completezi cu apa cand este nevoie. 

In ceea ce priveste pamantul, cel mai bun pentru Lisianthus trebuie sa contina turba rosie, nisip si pamant de frunze. Aceasta combinatie ajuta planta sa isi dezvolte radacinile si de asemenea ajuta la drenarea apei. Un lucru interesant de stiut este faptul ca poti folosi un fertilizator in perioada de inflorire, pentru a o ajuta (utilizeaza un fertilizator cu potasiu). 

 

Ce orice alta planta, pentru a creste frumos, are nevoie de mici ajustari. Astfel, iti recomandam ca in fiecare primavara sa rupi varfurile de crestere cu o miscare rapid. Astfel, planta se va ramifica si va fi mai bogata. In gradina, daca observi ca planta a crescut destul de mult, o poti ajuta sprijinind-o cu suporturi decorative sau araci. 

 

 

Despre florile taiate de Lisianthus 

Ti-am spus deja ca florile de Lisianthus arata extraordinar in buchete, in aranjamente de tipul flori in cutii, asa ca este momentul sa iti dam si cateva sfaturi despre ingrijirea acestora. 

 

Trebuie sa stii ca florile taiate de Lisianthus pot rezista destul de mult daca le acorzi atentia necesara (aproximativ doua saptamani in stare foarte buna). Sfaturile pe care ti le putem acorda in calitate de florarie online este sa indepartezi frunzele care stau in apa in momentul in care pui florile in apa si sa tai oblic tija florilor. Astfel, vei mari suprafata prin care planta absoarbe apa si repetand operatiunea la cateva zile, ii vei permite sa absoarba apa si nutrienti prin tesuturi care nu s-au deteriorat. Cel mai bine se vor pastra florile la temperatura camerei. 

In incheiere, speram ca te-am ajutat cu aceste sfaturi pentru a te bucura de cele mai frumoase flori de Lisianthus.