Cele mai frumoase si indragite flori curgatoare sunt fara indoiala petuniile. Acestea impodobesc mare parte din balcoanele si terasele din tara noastra si arata extraordinar. Sunt usor de intretinut, sunt disponibile in foarte multe culori vii si sunt potrivite chiar si pentru persoanele care nu au prea mult timp la dispozitie pentru a le ingrji. 

 

In plus, daca te fascineaza semnificatia plantelor si florilor, trebuie sa stii ca petuniile au o simbolistica aparte. Maiasii considerau ca mirosul petuniilor alunga spiritele rele, iar in credinta populara romaneasca, se pune ca daca un loc prezinta energii negative, le poti alunga daca plantezi petunii. Asadar, sunt flori care emana energii pozitive si care iti confera o stare buna in permanenta. 

 

Petuniile arata superb atarnate la balcon sau pe terasa si nici nu va trebui sa te preocupi prea mult de ingrijirea acestora. Daca iti doresti petunii, trebuie sa stii ca le poti comanda si dintr-o florarie online, astfel incat sa nu mai fie nevoie sa le cauti in magazinele traditionale. Tot intr-o florarie online poti comanda si buchete de flori spectaculoase. 

 

Cateva informatii utile despre petunii

Petuniile sunt originare din America de Sud si apartin genului Petunia, speciile care se cultiva astazi fiind hibride si datand din secolul al XIX-lea. La origine, se inrudesc cu rosiile, vinetele, piperul si tutunul. 

Perioada de inflorire a petuniilor este din iunie pana in octombrie si datorita adaptabilitatii ridicate, nu sunt greu de intretinut. Totusi, ai grija la ploile abundente care le pot rupe tulpinile: daca vrei sa le plantezi direct in gradina, alege un loc mai ferit. 

Cele mai populare varietati de petunii

In tara noastra, se pot gasi urmatoarele varietati de petunii: 

  • Petunii Multiflora: asemanatoare cu o tufa cu flori numeroase si mici, care infloresc usor si sunt destul de rezistente (ca specii se remarca Mirage, Carpet si Primetime) 

  • Petunii Grandiflora: au flori mari, care atarna foarte frumos (speciile sunt Supermagic, Dream, Ultra, Storm)

  • Petunii Miliflora: nu sunt foarte mari, au o inaltime de maxim 20 de cm si prezinta flori mici, cu diametrul de maxim trei centimetri (specii Fantasy si Picobella)

  • Petunii pe val: asa cum le spune si numele, acopera suprafete mari si arata superb mai ales daca sunt plantate in gradina (specii Easy Wave, Avalanche). 

Stiai ca petuniile pot fi folosite si pentru anumite aranjamente florale, cum ar fi flori in cutii

Plantarea petuniilor

Petuniile se pot planta de obicei la inceputul lunii mai, cand vremea este buna si pericolul de inghet a trecut. Aceasta operatiune se poate realiza atat cu ajutorul semintelor, dar si prin rasaduri. 

Daca alegi varianta de plantare cu ajutorul semintelor, trebuie sa le plasezi intr-un recipient in care sa pui un amestec de turba si nisip. Distribuie uniform semintele si ai grija sa le oferi lumina si caldura (aproximativ 20 de grade) pentru a le ajuta sa germineze. Nu le acoperi cu pamant. Atentie si la udare: toarna apa cu grija, astfel incat sa nu deplasezi semintele din locul lor. Te poti ajuta si de o folie de plastic pentru a mentine pamantul umed, insa mare atentie sa aerisesti pamantul din cand in cand. Dupa ce semintele germineaza, este momentul sa muti vlastarii in tavite speciale. Tot acum este si timpul perfect pentru a le rupe varful vlastarilor, astfel incat planta sa creasca in conditii perfecte. Este important sa tii ghivecele cu vlastari la temperatura constanta, pana ce acestia se transforma in plante. 

Daca optezi pentru plantarea petuniilor folosind rasaduri, procesul nu este foarte diferit. Trebuie sa le plantezi la o distanta de aproximativ 30 cm sau in ghivece separate, astfel incat sa aiba loc sa se desfasoare. In gradina, alege un loc insorit si ferit de vant. 

Sfaturi pentru ingrijirea petuniilor 

Petuniile sunt flori care adora soarele, asa ca au nevoie de minim sase ore de lumina naturala pe zi. In cazul in care nu li se asigura lumina necesara, vor fi mai multe frunze decat flori. In ceea ce priveste udarea acestora, trebuie sa ai in vedere ca au nevoie de apa zilnic, iar in zilele caniculare de doua ori pe zi. Totusi, udarea excesiva le afecteaza, asa ca ai grija sa existe un drenaj corect, asigurat de un sol putin nisipos. 

De asemenea, trebuie sa cureti planta constant de flori sau frunze uscate, pentru a o ajuta sa infloreasca si sa se dezvolte. Poti sa ii aplici si un ingrasamant special pentru aceasta, pe care il poti achizitiona si dintr-o florarie online

Speram sa te ajute aceste informatii, pentru a te bucura de cele mai frumoase petunii!