Cele mai frumoase flori de primavara sunt fara indoiala lalelele. Acestea sunt asteptate in fiecare an de catre toti iubitorii de flori gingase, dar elegante, care uneori detroneaza pana si clasicii trandafiri in topul preferintelor doamnelor si domnisoarelor. Lalelele reprezinta unii dintre vestitorii primaverii si sunt perfecte si pentru a fi plantate in gradina, nu doar pentru a te bucura de acestea in buchete de flori

 

In cazul in care vrei sa plantezi lalele si nu esti sigur cum trebuie sa procedezi, te invitam sa citesti mai departe. Iti vom prezenta etapele pe care trebuie sa le urmezi si de asemenea iti vom da si cateva informatii interesante despre aceste flori superbe. 

 

Despre lalele

Laleaua (lat. Tulipa) este o floare de primavara care include peste 150 de specii si este originara din Europa de Sud, Asia si Africa de Nord. Tara cea mai reprezentativa pentru lalele este Olanda, tara unde a devenit si un simbol al statutului social. 

 

Lalelele sunt regasite intr-un numar foarte mare de culori ce incanta privirea. Ca si caracteristici fizice, plantele de lalea au intre doua si sase frunze, in forma de cordon, iar florile sunt in forma de cupa, cu trei petale si trei sepale. Lalelele arata superb atat in buchete, dar si in aranjamente de tipul flori in cutii

 

 

Tot ce trebuie sa stii despre plantarea lalelelor 

Conform specialistilor, momentul propice pentru plantarea bulbilor de lalea este in noiembrie, atat in solar, dar si in gradina. In unele cazuri, lalele pot fi plantate si primavara, insa tehnica difera usor, astfel incat sa te poti bucura de cele mai frumoase flori. 

 

Plantarea lalelelor toamna poate incepe de la 1 noiembrie, atat in solar, dar si in gradina (sau in ghivece). Prima etapa a acestui procedeu consta in selectarea bulbilor. Astfel, cei stricati sau uscati trebuie indepartati din prima, iar apoi analizati cei care au ramas. Un bulb perfect nu trebuie sa prezinte zone moi, taieturi sau zgarieturi. 

 

Bulbii se planteaza la o adancime de 5-6 cm si datorita caracteristicilor plantei si modului in care aceasta s-a adaptat, nu vei avea emotii in ceea ce priveste inghetul de exemplu. In solar, bulbii se pot planta pana pe 20 decembrie. 

 

Cand vine vorba despre plantarea de primavara, trebuie sa stii ca este foarte importanta adancimea la care vor fi plantati bulbii. Este recomandat ca aceasta sa fie de 2 cm, evitandu-se astfel inghetul. 

 

Pentru a planta lalele primavara, este important ca bulbii sa fie cumparati de toamna si sa fie tinuti la loc uscat si rece (intre 4 si 8 grade Celsius). Daca iti doresti bulbi de calitate, iti recomandam sa ii achizitionezi din magazine specializate sau chiar dintr-o florarie online. In cazul in care se impune acest lucru, poti pastra bulbii la frigider, conditia fiind sa nu ii plasezi langa alte fructe (in special mere). Alegerea bulbilor se efectueaza la fel ca si in cazul plantarii de toamna: elimina bulbii mucegaiti, loviti sau zgariati. 

 

Momentul propice pentru plantarea lalelelor toamna trebuie ales in functie de conditiile meteo. Astfel, cel mai bine este sa incepi plantarea in luna martie, pentru a evita riscul de inghet. 

 

In cazul bulbilor plantati toamna, florile vor aparea imediat ce vor avea conditii prielinice (de regula dupa ce temperaturile sunt pozitive o perioada), iar cand ne referim la bulbi plantati primavara, acestia vor inflori la 2 sau 4 saptamani de la plantare. 

 

 

Unde se pot planta lalelele? 

Lalelele nu sunt flori pretentioase nici in ceea ce priveste ingrijirea si nici fata de sol, insa cel mai bine se pare ca se simt intr-un pamant argilo-nisipos bogat in humus si bine lucrat. Este bine ca locul unde vor fi plantate lalelele sa fie ferit de vant, sa fie in permanenta in bataia soarelui si sa prezinte o suprafata plana, care sa nu permita apei sa stagneze. 

 

Nu planta lalelele in vecinatatea pomilor, gardurilor sau altor constructii, deoarece umbra nu le va permite sa se dezvolte in conditii bune. Atentie si la ingrasamintele aplicate solului: lalelele nu suporta balegarul proaspat, deoarece produce putrezirea bulbilor. 

 

Daca lalelele sunt plantate toamna, este recomandat ca ultimul strat sa fie unul de turba in stare umeda, care va proteja bulbii de inghet si va reduce riscul de aparitie al buruienilor. 

 

Asadar, dupa cum poti observa, lalelele sunt plante care se adapteaza usor si care nu au nevoie de conditii speciale de ingrijire. Astfel, tot ce trebuie sa faci pentru a te bucura de aceste flori deosebite, este sa acorzi atentie momentului plantarii, adancimii la care vei planta bulbii si tipului de sol.