Cele mai indragite flori sunt cu siguranta trandafirii. Acestia sunt cunoscuti in lumea intreaga drept simbolul iubirii (in special trandafirii rosii) si sunt excelenti si pentru a fi plantati, nu doar oferiti in buchete de flori sau aranjamente florale. In cele ce urmeaza, o sa iti prezentam cateva informatii interesante despre trandafiri in general, dar si despre plantarea acestora, in cazul in care vrei sa te bucuri cat mai mult de aceste flori deosebite. 

 

De mai putin de un secol, trandafirii au devenit simbolul iubirii nemuritoare, datorita tehnicii de criogenare. Astfel, s-au obtinut trandafiri criogenati ce pot fi pastrati cel putin 25 de ani si care sunt meniti a fi daruiti la ocazii cu adevarat speciale. 

 

 

Care este istoria trandafirului?

Trandafirul este regasit inca din Antichitate, fiind astfel cea mai veche floare ornamentala. Astfel, prima mentiune a trandafirilor dateaza din urma cu 5000 de ani, din China. Primele zone unde s-au raspandit apoi au fost ceea ce numim astazi India si Orientul Mijlociu, zone unde trandafirii inca pastreaza un statut aparte. 

 

In Europa, se pare ca prima mentiune a trandafirilor ar proveni din Grecia: conform marturiilor lui Herodot (parintele istoriei) regele Midas ar fi cultivat prima data trandafirii in gradinile sale. Alte legende spun ca Alexandru Macedon ar fi fost cel care a cultivat prima data trandafirul, iar unele surse considera ca trandafirii au ajuns in Europa datorita negustorilor fenicieni si greci. Indiferent care este adevarata istorie a trandafirului, acesta ramane cea mai cunoscuta floare din lume, de care se leaga foarte multe povesti si elemente de folclor. In prezent, se cunosc peste 200 de specii diferite de trandafiri, obtinute atat natural, dar si prin incrucisari. 

Cele mai cunoscute culori de trandafiri si semnificatia acestora 

  • Trandafirul rosu: simbolul perfect al iubirii, al pasiunii si al dorintei. Sunt daruiti iubitelor sau sotiilor si sunt perfecti pentru a-ti declara iubirea indiferent de ocazie. 

  • Trandafirul galben: una dintre cele mai frumoase flori, atat datorita culorii, dar si semnificatiei. Inca este asociat pe nedrept cu gelozia, insa in realitate, este simbolul bucuriei. 

  • Trandafirul alb: este ideal pentru a fi daruit la nasterea unui copil, la botez sau la nunta, deoarece simbolizeaza puritatea si noile inceputuri. 

  • Trandafirul roz: simbolul feminitatii, al fericirii si al elegantei. Adesea este daruit adolescentelor, datorita frumusetii si gingasiei sale. 

  • Trandafirul portocaliu: reprezinta entuziasmul, optimismul si admiratia. 

  • Trandafirul mov (violet): reprezinta regalitatea si dragostea la prima vedere. 

 

Daca vrei sa te bucuri si de alte culori ale trandafirilor, poti comanda buchete superbe dintr-o florarie online



 

Plantarea trandafirilor 

Trandafirii sunt destul de usor de plantat si nu necesita ingrijiri speciale, ceea ce ii face perfecti chiar si pentru persoanele care nu au experienta in gradinarit. 

 

In ceea ce priveste perioada ideala pentru plantare, aceasta este primavara (martie sau aprilie). Se pot planta si toamna, mai ales daca este o toamna blanda, inainte de primul inghet. 

 

Pentru a planta trandafiri care sa reziste si care sa arate perfect, trebuie in primul rand sa cumperi butasii perfecti, de la un magazin de incredere. Foarte important este ca trandafiri sa fie tinuti in apa inainte de plantare, cel putin o ora (insa nu mai mult de o zi). 

 

Conteaza foarte mult si modul in care ii vei planta: alege locurile din gradina care sunt permanent luminate, in bataia razelor solare, deoarece trandafirii adora caldura si lumina directa. 

 

Inainte de a planta butasii, gandeste-te bine unde vrei sa ii amplasezi: trebuie sa te gandesti la modul in care se vor dezvolta, astfel incat sa nu fie inghesuiti (pentru a nu fi nevoie sa ii replantezi ulterior). 

 

Plantarea propriu-zisa incepe cu saparea unei gropi suficient de adanca astfel incat radacinile sa fie complet acoperite. Important este ca ochiul de altoire sa fie la 4-5 cm sub suprafata, iar radacinile sa fie usor rasfirate. Planteaza cate un trandafir pe rand, tinandu-l in timp ce umpli groapa cu pamant, iar la final scutura-l usor astfel incat solul sa se aseze printre radacini. 

 

Ultima etapa din plantare este udarea: dupa ce ai udat bine pamantul si apa s-a absorbit, poti completa cu pamant. In urmatoarele zile este important sa uzi trandafirii zilnic, timp de doua sau trei saptamani (daca ii plantezi primavara). Daca ii plantezi toamna si consideri ca urmeaza primul inghet, opreste udarea. 

 

Urmand aceste sfaturi, cu siguranta o sa te bucuri de cei mai frumosi trandafiri, care vor creste de la an la an si iti vor inunda gradina cu un parfum discret si culori impresionante. Trandafirii sunt destul de rezistenti, astfel incat nu va trebui sa le acorzi o ingrijire suplimentara. In ceea ce priveste udarea trandafirilor, trebuie sa tii cont ca pamantul nu trebuie sa fie excesiv de ud, intrucat exista riscul putrezirii radacinilor. 

 

Speram ca aceste informatii sa te ajute sa ai cei mai frumosi trandafiri!