Cine nu iubeste Violetele de Parma? Aceste superbe plante se regasesc in casele multor romani, datorita faptului ca se ingrijesc foarte usor si au un aspect deosebit. De regula, pot fi achizitionate atat dintr-o florarie online, din florarii traditionale si chiar si din marile magazine care au un raion dedicat florilor. 

 

Violeta de Parma este originara din Africa de Est si face parte din genul Saintpaulia. Denumirea de violete este datorata asemanarii cu violetele clasice, din genul Viola. 

 

Ca si caracteristici unice, Violeta de Parma are frunzele in doua culori: verde pe partea superioara si maroniu pe cea anterioara si totodata, acestea sunt acoperite cu perisori fini. Sunt carnoase, aproape rotunde si sunt amplasate in forma circulara in jurul florilor. Florile se regasesc intr-o paleta larga de culori, sunt mici si delicate. Cea mai populara culoare este cea mov, urmata indeaproape de roz, albastru, alb, rosu si de catre Violetele de Parma pestrite sau patate. 

 

Violetele de Parma reprezinta un cadou deosebit pentru oricine adora florile de apartament, deoarece arata foarte bine si sunt inflorite aproape pe tot parcursul anului. In loc de buchete de flori, din cand in cand ofera si cate o floare in ghiveci si vei observa bucuria persoanei care o va primi. 

 

Ingrijirea Violetei de Parma 

Asa cum mentionam mai devreme, se ingrijeste foarte usor si daca ii acorzi atentia necesara, te vei putea bucura de florile acesteia timp de aproximativ 10 luni pe an. Singurul aspect caruia trebuie sa ii acorzi putin mai multa atentie este modul de udare al Violetei de Parma. 

 

Pentru a te bucura de o floare sanatoasa si fericita, este important sa alegi un sol usor acid, aerat. Recomandarea noastra este sa folosesti turba, nisip si un amestec de materiale horticole asa cum este perlitul si vermiculitul (acesta din urma ii ofera plantei amoniu, potasiu, calciu si magneziu). In fiecare an, schimba macar un sfert din cantitatea de pamant, astfel incat sa ii oferi plantei toate elementele de care are nevoie. 

 

Fiind o planta destul de mica, Violeta de Parma are nevoie de un ghiveci cu un diametru de aproximativ 15 cm, cu gauri de scurgere si farfurie. In cazul in care observi ca radacinile plantei se inmultesc, poti sa o muti intr-un ghiveci mai mare. 

 

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Saintpaulia

 

In ceea ce priveste udarea, avand in vedere zona de unde provine Violeta de Parma, aceasta prefera umezeala, nu apa din belsug. De aceea, modul corect de udare al violetei este prin turnarea in farfuria ghiveciului a maximum 200 ml apa (fiarta, racita si pastrata la temperatura camerei timp de 48 de ore) din trei in trei zile. Este foarte important ca apa sa nu ajunga pe frunzele plantei, deoarece vor usca sau decolora. In cazul in care observi ca apa nu a fost complet absorbita intre udari, nu o lasa sa stagneze, deoarece poate determina putrezirea radacinilor. Nu stii cand este momentul perfect pentru a uda Violeta de Parma? Poti sa iti dai seama ridicand ghiveciul: daca se simte usor si solul de la suprafata este usor uscat, este momentul ideal pentru a o uda. 

 

In ceea ce priveste amplasarea Violetei de Parma, aceasta are nevoie de multa lumina (fiind originara din Africa) si se simte excelent la temperaturi intre 21 si 24 de grae Celsius. Poate rezista si la 17 grade Celsius, insa este important sa ii observi evolutia. Vara poate sta afara sau pe balcon, insa nu in razele directe ale soarelui si iarna plaseaza-o in casa, undeva langa geam pentru a beneficia de lumina necesara. In cazul in care nu este posibil, pune-o langa o veioza sau lampa. 

 

Ii poti oferi Violetei de Parma si ingrasaminte speciale, care contin mineralele de care aceasta are nevoie, in cazul in care observi ca florile nu mai sunt viu colorate. Daca observi ca frunzele cresc necontrolat, tunde-le astfel incat sa poata beneficia de lumina si sa stimuleze aparitia bobocilor. 

 

Dupa cum poti observa, Violeta de Parma este usor de ingrijit, asa ca te poti bucura de aceasta planta si daca nu ai experienta necesara in ceea ce priveste plantele de apartament. In plus, reprezinta cadoul ideal, cand nu stii daca sa daruiesti flori in cutii, buchete de flori sau o floare in ghiveci.