Yucca este una dintre plantele decorative de interior ce au devenit din ce in ce mai populare in ultimii ani. Nu doar arata foarte bine, datorita aspectului sau exotic, dar este si simplu de intretinut, astfel incat chiar si persoanele fara experienta se pot bucura de aceasta planta cu un minim de efort. 

Yucca este o planta originara din Mexic, care face parte din familia Liliaceae. Aceasta are un aspect exotic, care ne aminteste in permanenta de vara. Cu toate ca provine dintr-un mediu mult mai cald decat clima din tara noastra, planta nu este pretentioasa si nu necesita alte ingrijiri decat cele care se practica si la alte plante de apartament. In cazul in care te gandesti sa oferi cuiva un cadou floral deosebit, uita momentan de buchete de flori si alege o astfel de planta! 

 

Varietati ale plantei Yucca 

In tara noastra, cea mai populara varietate a acestei plante este Yucca de apartament. Aceasta este singura sub-specie care filoreste vara. Se mai cultiva si Yucca de gradina (intalnita indeosebi in parcuri si gradini). Trebuie sa stii ca planta Yucca poate ajunge chiar si la 2 metri si ia forma unui palmier, astfel incat trebuie sa ii asiguri spatiul necesar pentru a se dezvolta asa cum isi doreste. 

 

Ingrijirea plantei Yucca 

Planta Yucca se ingrijeste destul de usor, asa ca nu trebuie sa iti faci probleme. In primul rand, trebuie sa stii ca are nevoie de cat mai multa lumina, insa nu o aseza in bataia directa a razelor soarelui. Iti vei da seama daca planta are suficienta lumina sau nu analizand frunzele: daca acestea se ingalbenesc, este un semn ca nu primeste suficienta lumina si ca trebuie mutata din acel loc. 

 

In ceea ce priveste temperaturile, trebuie sa stii ca poti lasa Yucca afara pe timpul verii (in curte sau in balcon), insa trebuie sa ai grija la temperatura. In zilele caniculare, uda frunzele cu putina apa, astfel incat sa se poata hidrata si sa isi pastreze frumusetea si prospetimea. Atentie! Nu uda frunzele daca planta este asezata in soare (pot aparea arsuri). 

 

Vara se va simti cel mai bine, astfel incat nu trebuie sa iti faci griji in privinta temperaturilor. Iarna in schimb, ai grija sa nu tii planta o temperatura mai mica de 7 grade Celsius, deoarece poate degera. 

 

Provenind dintr-un mediu cu temperaturi ridicate, Yucca nu iubeste apa: are nevoie de minimul necesar pentru a se dezvolta si a-si mentine frumusetea. Astfel, uda planta atat cat este nevoie, fara ca apa sa se stranga in tavita ghiveciului. Doar in perioada aprilie-noimbrie, o data pe luna este indicat sa ii oferi substante fertilizante special concepute pentru plante decorative cu frunze. 

 

Desi nu este o planta pretentioasa, Yucca are o slabiciune: varful plantei este subtire si de aceea trebuie sa o asezi intr-un ghiveci din ceramica si sa ii oferi sprijin in momentul in care creste prea mult. 

 

Pentru a-i asigura cele mai bune conditii, in fiecare primavara trebuie sa schimbi ghiveciul plantei de Yucca pana cand tulpina are aproximativ 40 de centimetri. Trebuie sa ii asiguri un sol fertil, format din pamant de gradina si nisip, care va absorbi excesul de apa si va mentine radacinile uscate. Mare atentie la radacini in momentul in care transplantezi Yucca! 

 

Inmultirea plantei Yucca

Daca vrei sa inmultesti planta Yucca, trebuie sa stii ca perioada optima este februarie-martie. Este indicat sa pui semintele in pamant usor umed, la 0,5 cm adancime, la loc umbros pana cand acestea vor incolti. Dupa 3 luni de la insamantare, Yucca va avea o inaltime de aproximativ 8 cm, astfel incat va fi necesar sa o replantezi intr-un ghiveci care sa favorizeze drenajul apei. 

 

Daca optezi pentru inmultirea plantei prin butasi, este necesar ca acestia sa fie plantati intr-un ghiveci cu nisip si turba, acoperit cu o folie de plastic gaurita. Daca preferi sa inmultesti Yucca prin tulpina, ai grija la taierea acesteia: se taie in segmente de lungimi diferite si se replanteaza in ghivece cu pamant alcatuit din turba si nisip. 

 

Sfaturi pretioase pentru ingrijirea plantei Yucca 

In incheiere, am vrea sa iti dam cateva sfaturi din experienta noastra de florarie online

  • nu uda floarea in exces, deoarece risti sa se ofileasca

  • curata frunzele imbatranite de la baza 

  • verifica periodic culoarea frunzelor, astfel incat sa stii daca planta primeste suficienta lumina

  • schimba ghiveciul ori de cate ori este nevoie. 

 

Speram ca aceste informatii sa iti fie de folos pentru a te bucura de cele mai frumoase plante Yucca! Daca iti doresti sa oferi cuiva in dar un aranjament floral, flori in cutii sau buchete de flori, nu ezita sa ne contactezi!