Trandafirii sunt unele dintre cele mai iubite flori din lume, fiind desemnati, in functie de cromatica, simbol al dragostei mature, al prieteniei la inceput de drum sau al sinceritatii declarate in cea mai pura forma. Stiai, insa, ca, dincolo de frumusetea lor, trandafirii ne ofera si alte motive sa-i iubim? Daca ai curiozitatea sa afli care sunt acestea, te invitam sa le descoperi!

 

1. Cel mai vechi soi de trandafir viu din lume a fost descoperit in urma cu mai bine de 1000 de ani. Acesta creste pe zidul Catedralei din Hildesheim, situata in Germania iar prezenta sa este documentata inca din anul 815. Potrivit legendei, trandafirul simbolizeaza prosperitatea orasului Hildesheim, atata timp cat infloreste. Un aspect extrem de interesant este ca planta a supravietuit chiar si ce catedrala a fost supusa bombardamentelor din cel de-al doilea Razboi Mondial.

 

2. Varietatea este un alt cadou pe care trandafirii ni-l ofera. In lume exista peste 100 de specii de trandafiri. Ceea ce este si mai interesant e faptul ca, desi trandafirii exista intr-o multime de nuante, negrul nu se regaseste printre acestea. In mod natural, nu pot fi obtinuti trandafiri negri, insa exista modalitati prin care pot fi realizati trandafiri in absolut orice culoare. Superbii trandafiri criogenati, obtinuti prin procedee speciale, sunt disponibili in foarte multe culori si dimensiuni. Acestia rezista chiar si 25 de ani, daca sunt pastrati in conditii optime. Vrei sa stii mai multe despre acesti trandafiri criogenati? Afla aici!

3. Imparatul roman, Nero, avea un mod bizar de a se bucura de frumusetea minunatilor trandafiri. Potrivit legendei, acesta crease un mecanism ingenios care pulveriza asupra mesenilor, in timpul celor mai mari petreceri de la Casa de Aur, petale si parfum de trandafiri. Conform adnotarilor istorice, unul dintre oaspeti a fost asfixiat de cantitatea mare de parfum pulverizata.

 

4. Cel mai scump trandafir din lume este o varietate descoperita in 2006, de catre renumitul crescator de trandafiri, David Austin. Floarea a fost botezata “Julieta”, iar cresterea sa a durat in total 15 ani. In prezent, aceasta este considerata cea mai scumpa floare din lume. 

5. Arbustii de trandafiri pot atinge inaltimi fabuloase. Astfel, cea mai inalta planta din aceasta categorie depaseste 100 m.

 

6. Cel mai mare arbust de trandafiri din lume se intinde pe o suprafata care depaseste 9.000 m patrati. Acesta face parte din soiul Lady Banskia si se regaseste in Arizona, fiind creat de catre un iubitor de flori care traia in California. Florile de Lady Banskia au culoarea alb-galbui. 

7. In 2002, un trandafir miniatural, numit “Scentasation Overnight”, a fost dus in spatiu pentru a fi utilizat la efectuarea studiilor care urmareau sa observe efectele gravitatiei scazute asupra parfumului de trandafir. De asemenea, cercetarile au vizat si identificarea unor noi modalitati de a imbunatati mirosul parfumurilor care utilizeaza esenta de trandafir.