Crizantema este una dintre cele mai intalnite flori care infrumuseaza buchete, aranjamente si gradini. Denumirea acestei plante provine de la termenul grecesc “Chrys”, care se traduce prin “aur” si se compune si din “anthemon”, care inseamna “floare”. Astfel, crizantema, descoperita de un naturalist suedez se regaseste in diverse soiuri si culori si ofera o multime de motive pentru a o pastra in glastra, in ghiveci sau chiar in gradina.

Crizantema - cum poti avea grija de floarea de aur

Floarea de aur face parte din familia Asteracear si este o planta originara din Asia, zona in care, de altfel, este considerata floarea nationala, simbol al longevitatii si al bunastarii. Crizantema este o planta care nu necesita o atentie speciala pentru a fi ingrijita, dar despre care este bine sa stii cateva lucruri care sa ii sporeasca trainicia.

Crizantema in ghiveci se poate intretine destul de usor. Iata care sunt cele mai importante detalii pe care trebuie sa le stii pentru ca aceasta floare sa te bucure cu frumusetea sa pentru o perioad cat mai lunga de timp:

 

  • Cum se cultiva crizantema - crizantema are nevoie sa se dezvolte intr-un sol bine drenat si fertilizat. Alege un pamant care incorporeaza un amestec de turba cu nisip.

Daca ai achizitionat o crizantema in ghiveci, iar ghiveciul sau are dimensiuni reduse iti recomandam sa realizezi transplantarea acesteia intr-un recipient mai mare.

 

  • Cum se uda crizantema - floarea de aur nu este o mare iubitoare de apa, dar totusi este necesar sa folosesti o cantitate suficienta pentru a o uda. Retine o regula de baza: solul crizantemei trebuie sa fie mereu umed, dar nu lasa apa sa balteasca, caci nu vei face decat sa ii micsorezi durata de viata, favorizand aparitia daunatorilor.

 

  • Unde asezi/plantezi crizantema - cu siguranta crizantema iti va “zambi” daca o vei planta sau pozitiona intr-o zona luminoasa. Aceasta are nevoie de lumina pentru a creste, asa ca nu o planta la umbra arborilor si nu o aseza in spatiile intunecoase ale casei.

 

  • Cum aclimatizezi crizantema - temperatura optima pentru pastrarea in siguranta a florii de aur este de aproximativ 18 grade. Limita maxima de temperatura pentru supravietuirea crizantemei atinge pragul de 20 de grade.

 

Buchete de crizanteme - ce sa faci pentru ca ele sa reziste mai mult in vaza ta

Varietatea de tipuri si culori de crizanteme fac ca acesta floare de aur sa se regaseasca in buchete de flori minunante, ce se pot oferi persoanelor dragi indiferent de ocazie. Chiar si noi am dedicat o colectie acestei plante si te invitam sa iti alegi buchetele preferate!

Stii, insa, cum poti face ca floarea de aur sa nu-si piarda farmecul atunci cand este asezata in vaza ta? Iata cele mai eficiente trucuri pentru a-si stimula longevitatea:



  • Adauga o lingura - doua de zahar in apa in care ai asezat crizantemele;

  • Taie coditele crizantemelor o data la 2-3 zile;

  • Cresteaza partea de jos a tulpinei, pentru ca apa sa fie absorbita mai bine;

  • Aseaza crizantemele intr-o vaza separata deoarece anumite flori, cum ar fi narcisa, de exemplu, contin substante otravitoare care afecteaza durata de viata a crizantemelor.

Ce-ai spune sa incerci chiar tu sa realizezi un aranjament floral ideal pentru sezonul de toamna, folosind crizantemele? Iata cum poti face asta!