Una dintre cele mai intalnite plante de gradina din tara noastra, Hortensia are cateva proprietati care fac ca misterul si fascinatia sa graviteze in jurul sau. Desi este o planta originara din partea de sud-est a Japoniei, ea se adapteaza cu usurinta la diverse climate si soluri din intreaga lume. Daca vrei ca hortensia sa infloreasca in ghivece, in balconul tau, sau in gradina ta afla totul despre cum ar trebui ingrijita aceasta planta, dar si despre simbolistica pe care o are!

Hortensia inmultire - Cand se planteaza hortensia

Asa cum spuneam deja, hortensia nu este o floare pretentioasa, daca ne raportam la alte tipuri de plante. Totusi, e indicat sa tii cont de cateva sfaturi pentru ca aceasta sa se dezvolte asa cum trebuie. Pentru inceput, e necesar sa stii cand se planteaza hortensia.

Floricultorii sunt de parere ca cele mai potrivite perioade pentru cultivarea acestei plante sunt primavara si toamna. Iarna si vara, caracterizate de conditii meteorologice extreme, nu reprezinta momente propice pentru plantarea hortensiei.

Acum ca ai aflat cand se planteaza hortesia, iti spunem care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a o cultiva “ca la carte”, in gradina ta.

 

  1. Solul cel mai bun pentru hortensie este turba sau pamantul de padure. Alege, asadar, un pamant de o buna calitate.

  2. Mai apoi, se va sapa un cuib care trebuie sa aiba diametrul de doua ori mai mare decat manunchiul de radacini.

  3. Dupa ce arbustul de introduce in pamant, este necesar sa realizezi o movilita de aproximativ 5 cm in jurul tulpinei.

  4. Ultimul pas consta in udarea plantei cu o cantitate generoasa de apa.

  5. Hortensia iubeste lumina, asa ca nu o planta la umra unui copac.

  6. Pentru a se dezvolta asa cum trebuie, hortensiile vor avea o distanta de minim 120 cm intre ele.

  7. Urmareste modul in care se dezvolta planta. Daca locul ales nu este propice dezvoltarii sale, o poti transplanta. Procedura se realizeaza, insa, doar in perioada de iernat (cand planta nu are nici frunze, nici flori). Cel mai indicat este ca transplantarea sa se faca toamna sau iarna.

  8. Desi hortensia este o planta iubitoare de apa, nu o planta intr-o zona inundabila. Abundenta de apa ar putea sa conduca la moartea plantei.

Hortensia in ghiveci

Splendoarea hortensiei si diversitatea cromatica in care acest arbust se regaseste te va determina, cu siguranta, sa iti doresti aceasta planta si in balconul tau. Prin urmare, iti oferim cateva sfaturi si trucuri despre cum se planteaza si se ingrijeste hortensia in ghiveci:

 

  1. Creeaza un amestec de turba imbogatita cu macroelemente (care se regaseste in majoritatea produselor din categoria de  pamant de flori, disponibile in comert) sau foloseste pamant de padure.

  2. Adauga si putin nisip, pentru  favoriza absorbtia apei in timpul udarii.

  3. Alege un ghiveci confectionat din ceramica, care sa fie mai gros. Evita recipientele din plastic, care se pot supra-incalzi. Este extrem de important ca hortensia in ghiveci sa beneficieze de o drenare perfecta, pentru a preveni putrezirea radacinilor.

In videoclipul de mai jos poti vedea, pas cu pas, cum se planteaza hortensia in ghiveci>


Hortensia ingrijire

Pentru a te bucura cat mai mult timp de frumusetea hortensiei, este esential sa stii mai multe despre ingrijirea acesteia. Indiferent daca vorbim despre hortensia in ghiveci sau despre hortensia plantata in gradina, e necesar sa stii cateva sfaturi pe care sa le pui in aplicare pentru ingrijirea hortensiei.

 

Vezi mai multe tips-uri de ingrijire a hortensiei in clipul urmator:


Udarea

Asa cum sugereaza si denumirea sa stiintifica - Hydrangea - aceasta planta iubeste apa. Din acest motiv, udarea reprezinta o etapa vitala pentru viata hortensiei. In special, hortensia are nevoie de apa pe timpul primaverii. Cu toate acestea, nu ar fi indicat ca radacinile hortensiilor sa fie inundate de prea multa apa pentru ca risca sa se ofileasca.

Se recomanda ca hortensia sa fie udata de 2 ori pe saptamana in sezonul cald si o data pe saptamana toamna. Daca vremea de afara inregistreaza perioade caniculare, atunci se impune udarea sa zilnica.

Fertilizarea

Fertilizarea hortensiei incepe inca din faza de cultivare a acesteia, prin alegerea tipului de sol potrivit pentru aceasta planta. Daca alegi un sol prea bogat in nitrogen, inflorirea planetei va fi redusa. Din aceste considerente, cel mai bine este sa se aplice o substanta de fertilizare naturala (cum ari fi, de exemplu, coji de fructe si legume sau compost. Evita fertilizarea plantei in primele doua luni de la plantarea sa.

Ingrijirea hortensiei iarna

Hortensia este o planta care rezista la temperaturi de pana la -15 grade Celsius. Cu toate acestea, pe timpul iernii este necesar sa ii asiguri mai multa protectie, mai ales daca vorbim despre plantele nou plantate. Pentru a proteja un arbust de hortensie este nevoie de acoperirea acestuia cu o movilita de pamant.

Hortensia albastra: semnificatii

Cea mai comuna floare din buchete si gradini este hortensia albastra. Semnificatiile acesteia sunt pline de pozitivitate, hortensia albastra fiind un simbol al recunostintei. De asemenea, ea reprezinta iluminarea spirituala si dragostea. Un buchet de flori sau un aranjament din hortensie este ideal pentru a multumi unei persoane dragi, motiv pentru care este un cadou potrivit pentru orice ocazie.

Hortensia alba - simbolistica

Si hortensia alba are o semificatie speciala, fiind  o floare utilizata in realizarea buchetelor si a aranjamentelor florale. Folosita in special pentru buchetele de mireasa si pentru realizarea decoratiunilor de nunta, hortensia alba semnifica puritate si entuziasm, dar si sinceritate.

Hortensia pret

Acum ca ai aflat cat de usor se poate intretine hortensia, probabil ca ai vrea sa stii mai multe despre pretul acesteia. Noi te invitam sa descoperi colectia noastra de buchete de flori, pentru a vedea oferta noastra. Poti sa optezi pentru buchete de hortensie in orice culoare, dar poti alege si buchete de flori din hortensie si alte tipuri de plante. Comanda-le acum si le vei primi prin intermediul serviciilor de livrare flori la domiciliu!