Sursa: https://cdn.pixabay.com/photo/2018/01/05/08/19/beautiful-3062365_960_720.jpg

 

Printre comorile pe care le ofera cultura romaneasca, se numara si traditiile care insotesc unul dintre cele mai importante evenimente din viata fiecaruia dintre noi: nunta. Obiceiurile de nunta pot fi diferite, in functie de regiunea tarii in care ne aflam, de aceea este important sa stii care sunt cutumele reprezentative, daca iti doresti sa ai parte de o nunta tipic romaneasca. Afla din articolul nostru cele mai interesante 31+ traditii din fiecare zona a Romaniei!

TOP 3 traditii de nunta in Moldova

  1. Ai auzit de acele nunti de basm, in care petrecerile tin trei zile si trei nopti? Ei bine, acesta nu este doar un mit, ci este exact modul in care se desfasoara o nunta tipic moldoveneasca! Neobositii petrecereti obisnuiesc sa participe la trei zile intregi de joc si voie buna. Astfel, logodna are loc in prima zi, mai apoi, in cea de-a doua, are loc cununia civila, urmand ca in cea de-a treia zi sa se desfasoare si cununia religioasa. Un amanunt nu trebuie sa iti scape, daca vrei si tu o nunta in stil moldovenesc: toate cele trei mini-evenimente se desavarsesc in chefuri pe cinste!

 

  1. Savurosul tort de nunta revine in responsabilitatea nasilor, in Moldova. Pe timpuri, nanasii, asa cum se numesc in aceasta zona parintii spirituali ai mirilor, erau cei care coceau blatul tortului si il ornau dupa bunul plac. Ce zici, iti pui nasii la treaba?

 

  1. Sa-ti organizezi nunta apeland la serviciile unei firme de organizari de evenimente se pare ca a devenit un adevarat trend pentru cuplurile moderne care vor sa faca pasul cel mare. Cu toate acestea, daca iti doresti o nunta traditional moldoveneasca, trebuie sa uiti de aceasta varianta si sa iti alegi un Turc. In moldova, acesta are rolul de ”sef al nuntii” si se ocupa atat de organizarea propriu-zisa a nuntii, dar si de coordonarea evenimentului. Il poti recunoaste simplu, dupa haina rosie pe care o poarta!

 

Traditii de nunta in Oltenia - cele mai bizare 4 obiceiuri

Sursa:https://www.maxpixel.net/Woman-Wedding-Marriage-Man-Gown-Couple-People-2587447

  1. Nasii nu se aleg dupa ureche, cu atat mai mult nu in Oltenia. Acestia trebuie sa faca parte din randul nasilor de botez ai mirelui! Se spune ca cei care nu respecta aceasta traditie vor avea parte de o casnicie nereusita!

 

  1. Miresele din Oltenia trebuie sa respecte o traditie pe cat de ciudata, pe atat de interesanta. In cadrul ceremoniei religioase, acestea poarta in san un cutit si un pic de zahar. Bineinteles, fiecare dintre aceste obiecte au semnificatii specifice, dupa cum urmeaza: zaharul simbolizeaza traiul armonios pe care ar trebui sa il aiba tinerii casatoriti, iar cutitul are rolul de a indeparta gandurile negative ale celorlati,

 

  1. In ziua nuntii lor, mirii din aceasta zona a tarii trebuie sa bea vin din aceeasi sticla si sa manance impreuna din aceeasi vesela. Acest obicei transmite ideea de unitate a cuplului.

 

  1. Vinerea de dinaintea nuntii este o zi importanta pentru miri. Acum este momentul in care lumea din sat este anuntata de marele eveniment. Mirii trebuie sa dea vestea cea mare, servindu-i pe toti cei pe care ii intalnesc in cale cu traditionala tuica, bautura specific romaneasca.

 

4 traditii si obiceiuri de nunta din Banat

  1. Inainte cu trei saptamani ca nunta sa aiba loc, preotul anunta in Biserica evenimentul ce va urma. Batranii spun ca acest obicei are rolul de a elimina orice fel de piedica in desfasurarea nuntii.

 

  1. Petitul este o alta traditie care se pastreaza in zona Banatului. Confom traditiei, viitorul mire va merge in vizita la cea care ii va deveni sotie, pentru a obtine aprobarea viitorilor socrii. De regula, mirele duce in schimbul fetei o batrana din sat.

 

  1. Miresele banatene care isi doresc sa devina cat mai repede mame, practica urmatorul obicei: la intrarea in biserica, ele arunca pe jos seminte de mac.



  1. Dupa nunta, perechea de proaspat casatoriti vor merge la fantana, pentru a scoate apa cu care sa spele mainile martorilor de la evenemint. In semn de multumire pentru gestul lor, martorii le vor oferi acestora mici recompense financiare.

 

Cele mai importante 3 obiceiuri de nunta in Dobrogea

Sursa:  https://c1.staticflickr.com/5/4752/39458854374_d1b906578e_b.jpg

  1. ”Inchinatul betelei” este denumirea care descrie una dintre cele mai interesante obiceiuri din Dobrogea. Conform acestei traditii, mireasa si domnisoarele sale de onoare merg in vizita la nasa. Nasa este cea care o va aranja pe mireasa, drept proba pentru ziua urmatoare, asezandu-i pe cap voalul si o bucata de beteala.

 

  1. Tot nasa este cea care trebuie sa ii daruiasca cateva cadouri celei care ii este fina. In ziua nuntii, in momentul in care mireasa se imbraca si se pregateste, nasa ii va oferi acesteia cosmetice si un parfum, dar si cateva bijuterii.

 

  1. Cu o zi inaintea marelui eveniment, domnisoarele de onoare vin in casa miresei, ajutand-o pe aceasta sa isi stranga zestrea. Acest gest simbolizeaza, de fapt, intrarea miresei in randul femeilor casatorite.

 

3 traditii de nunta in Muntenia

Sursa: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/35/Bride_and_groom.jpg

 

  1. O traditie care se mai pastreaza inca in Muntenia, chiar si la nuntile mai sofisticate este furatul miresei. De obicei, cavalerii de onoare sunt cei care fura mireasa, in scopul de a primi in schimbul sau favoruri sau daruri din partea mirelui.

  1. Hora miresei este un alt obicei des intalnit in Muntenia. Dupa dansul mirilor, mireasa ramane in centrul atentie datorita acestui moment.

 

  1. Barbieritul mirelui, precum si gatirea miresei sunt doua dintre cele mai comune si mai cunoscute traditii la nuntile din Muntenia. In cadrul acestora, un rol esential revine nasilor, dar si domnisoarelor si cavalerilor de onoare.



Indiferent de cum iti imaginezi ziua in care te vei casatori, noi te putem ajuta sa o organizezi asa cum ti-ai dorit dintotdeauna. Iti oferim buchete de mireasa si aranjamente de nunta spectaculoase, dar si servicii prompte de livrare flori, contribuind la planificarea celei mai frumoase zile din viata ta!