Anthurium, supranumita si Planta (Floarea) Flamingo este una dintre cea mai frumoasa planta decorativa, care are si rol de purificare a aerului. Este originara din America de Sud, mai exact din Columbia. A devenit foarte populara in ultimii ani datorita faptului ca este foarte usor de intretinut si de asemenea, datorita aspectului sau unic. Aceasta se potriveste in orice incapere, indiferent daca este vorba despre locuinta, receptia unei insitutii sau a unei companii, un birou si asa mai departe. 

 

Un lucru interesant de stiut despre aceasta floare este capacitatea ei de a filtra aerul. In urma unui studiu, s-a dovedit ca asemenea crizantemei si altor plante, aceasta este capabila sa elimina substante chimice din aer (amoniac, toluen, formaldehida si multe altele). Datorita acestei caracteristici, se recomanda sa fie amplasata si in birourile unde se lucreaza des cu imprimante sau copiatoare sau in incaperile unde sunt utilizati adezivi.

 

Atentie! Planta este toxica daca este ingerata, asa ca nu ar trebui lasata la indemana copiilor si nici a animalelor de companie! 

Prin ce se diferentiaza Anthurium? 

In afara de capacitatea extraordinara de filtrare a aerului si de decorare a incaperilor, Anthurium este folosita foarte des si in buchete de flori deosebite, deoarece le confera o eleganta aparte, greu de egalat si o nota de modernism. 

 

 

Anthurium este de fapt o tufa cu o inaltime de 70-80 cm, ale carei frunze sunt carnoase, colorate in alb, portocaliu, roz sau rosu (in functie de specie) si ale carei flori sunt foarte delicate. Frumusetea acesteia provine din faptul ca frunzele au de obicei forma de inima la unele specii si de lance la altele. Florile sunt grupate pe un ax denumit spadice si sunt foarte mici in comparatie cu frunzele. 

 

Ingrijita corespunzator, o planta de Anthurium poate fi pastrata cu succes timp de foarte multi ani, astfel incat te vei putea bucura de aceasta fara prea mult efort. Iar daca iti doresti sa le arati si persoanelor dragi cat de frumoasa este Anthurium, fie le poti darui o astfel de planta in ghiveci, fie poti opta pentru flori in cutii care sa fie decorate cu frunze si flori de Anthurium. 

Specii de Anthurium

Printre cele mai cunoscute specii de Anthurium, care se gasesc si in tara noastra, se numara: 

  • Anthurium veitchii: caracteristica principala fiind frunzele mari, verzi-albastre 

  • Anthurium andraeanum: spala de un rosu intens, ceroasa si frunze ovale, de un verde inchis

  • Anthurium crystallinum: frunze mari, verzi, catifelate, care au nervuri argintii  

  • Anthurium scherzerianum: spata de un rosu intens, frunze eliptic-lanceolate.

Sfaturi pentru ingrijirea Anthurium-ului

Asa cum mentionam mai sus, Anthiurium este o planta destul de usor de multumit si de intretinut, asa ca nu vei avea probleme daca decizi sa iti infrumusetezi casa cu ajutorul acesteia. In continuare, iti vom prezenta cele mai importante sfaturi pentru ingrijirea plantei de Anthurium, din experienta noastra de florarie online.

 

Amplasarea planetei ar trebui sa fie intr-o incapere cu lumina din belsug, insa ferita de razele directe ale soarelui. Daca ii oferi mai multa lumina, va creste mai repede si va inflori mai des si mai mult. Este de preferat sa o feresti de curenti de aer. 

 

In ceea ce priveste temperatura, Anthurium poate fi usor sensibila. Astfel, vara se simte excelent la 27-32°C si iarna la 18-20°C. Nu plasa floarea in surse directe de ventilatie (aer conditionat, ventilatoare) si de asemenea iarna nu o lasa langa geamuri sau usi deschise, nici macar pe perioade scurte (fiind o planta exotica, un soc termic o poate afecta destul de serios). 

 

Udarea plantei de Anturium este un pas destul de important pentru mentinerea sanatatii si frumusetii acesteia. Are nevoie de apa o data sau de doua ori pe saptamana, in functie de conditiile atmosferice, de gradul de umiditate din camera si de anotimp. Cel mai bine o poti uda cu apa care a fost pastrata timp de doua zile intr-un recipient. Vara are nevoie de mai multa apa, iarna de mai putina. 

 

Aceasta planta se simte cel mai bine in momentul in care solul are timp sa se usuce intre udari, de aceea nu trebuie sa o uzi prin scufundare. Vei sti ca este momentul ideal pentru a o uda in cazul in care primul strat de pamant (2-3 cm) se simte foarte uscat. 

 

In incheiere, speram sa iti fie utile aceste informatii in cazul in care te hotarasti sa achizitionezi o planta de Anthurium pentru a-ti infrumuseta casa si pentru a-ti purifica aerul.