In urma unui scurt exercitiu de imaginatie referitor la Craciun, poti doar inchide ochii si sa te gandesti la cele mai deosebite aranjamente florale asociate cu aceasta sarbatoare. E posibil sa vizualizezi flori proaspat taiate, in culorile alb si rosu, incojurate de ramuri verzi de brad sau pini. Doar sunt culorile Craciunului, nu-i asa?

Ceea ce probabil ca nu stiai e ca toate aceste culori asociate cu sarbatoarea Craciunului au o valoare simbolica. In mod traditional, culorile acestei sarbatori sunt deseori intalnite in diferite aranjamente de Craciun sau buchete de flori oferite in dar in aceasta perioada a anului.

Desi aceste culori sunt luminoase si vesele, rosul, albul, verdele si auriul isi au originea in simbolismul religios si crestin referitor la nasterea lui Christos.

Ce reprezinta culorile Craciunului?

  • Alb - Este considerata culoarea pacii, a puritatii si inocentei;
  • Rosu – Reprezinta sangele lui Christos;
  • Verde – Eternitatea Vietii Vesnice;
  • Auriu sau Argintiu – Steaua din Bethleem.

Cele mai populare flori si plante ale aranjamentelor de Craciun

  • Poinsettia, numita si Steaua Craciunului

Este considerata una dintre cele mai incantatoare flori, devenita simbol al sarbatorilor de Craciun, cu frunze verzi si flori rosii, stralucitoare. Desi floarea nu este propriu-zis o floare, fiind alcatuita din frunze colorate si speciale, numite bractee, aceasta planta este foarte cunoscuta si poate fi vazuta aproape in toate magazinele in perioada lunii Decembrie. Culoarea acestei plante poate varia de la alb pur la nuante de roz si rosu si o varietate de nuante intre aceste culori.

  • Trandafirul Craciunului, numita Spanzul

Aceasta planta este foarte cunoscuta in Europa deoarece infloreste in mijlocul iernii in muntii din Europa. Aceasta planta nu este un trandafir per se, ci apartine familiei Astraceae si arata ca un trandafir salbatic, cu petalele albe crestate intr-un roz sublim.

  • Cactusul de Craciun

Nu este chiar un cactus asa cum ai crede, dar apartine aceleiasi familii ca si cactusii. Este de origine din locatii tropicale si se dezvolta asemeni unei plante de casa. Produce niste flori foarte frumoase in nuante de roz si rosu in timpul zilelor intunecate de iarna, de aici si denumirea de Cactus al Craciunului.

  • Ilicele

Este un arbust vesnic verde care produce frunze verzi lucioase cu margini ascutite, mici flori albe si fructe de padure rosii. In simbolistica crestina, frunzele verzi reprezinta viata vesnica, in timp ce boabele rosii reprezinta sangele lui Christos.

  • Coronitele sau Coroanele de Craciun

Acestea au o indelungata traditie si simbolizeaza viata vesnica. De asemeni, simbolizeaza si eternitatea sau natura eterna a lui Dumnezeu lipsita de inceput si sfarsit. Atarnata deasupra unei usi sau ferestre, este simbol al spiritului Craciunului care patrunde in casele oamenilor. In unele locuri chiar se considera o forma de a invita acest spirit in casele oamenilor prin atarnarea coroanei sau coronitei verzi deasupra geamului sau usilor de intrare in locuinta.

Atunci cand vrei sa experimentezi si alte metode de decorare a casei sau locuintei de Craciun, alege modelul preferat de aranjament floral de Craciun, iar cu un pic de rabdare si concentrare poti chiar tu insuti/insati realiza un model propriu al unei astfel de compozitii florale.