Coroana funerara - ce trebuie sa stii despre acest omagiu?

Decesul unei persoane este o etapa grea in viata fiecaruia dintre noi. Cuvintele sunt de prisos, iar lacrimile curg siroaie pe obraji. Atunci cand oamenii raman fara cuvinte in fata mortii, multi prefera sa aduca diverse omagii persoanei decedate, printre care si coroane funerare.

Coroana funerara este un aranjament floral cu un caracter simbolic, pentru a celebra viata persoanei trecute in nefiinta si a-i consola pe membrii familiei. Inca din cele mai vechi timpuri oamenii s-au folosit de flori pentru marca anumite momente in viata, iar coroanele funerare nu fac exceptie.

Daca in cele mai vechi timpuri acestea erau facute din ramuri si crengi verzi impletite, ulterior acestora li s-a adus mici modificari, adaugandu-se elemente create din metale sau chiar pietre pretioase. 

Care este semnificatia coroanei funerare?

In Egiptul Antic, coroanele funerare erau oferite faraonilor, in semn de respect fata de statut si modul in care au condus oamenii. De cealalta parte, in Grecia Antica, spre exemplu, au fost descoperite morminte in care decedatii purtau pe cap coroane realizate din frunze de aur, obicei preluat si de romani, doar ca acestia foloseau ghirlande de frunze si flori.

In Romania, coroanele funerare au fost folosite, la inceput, ca omagiu adus celor cu sange albastru si, usor-usor, a inceput sa fie folosit si in cazul oamenilor de rand. In zilele noastre, obiceiul de a aduce coroane funerare este o practica intalnita pe scara larga, indiferent de varsta sau statutul persoanei decedate.

Coroana funerara etse un simbol al vietii eterne, cu atat mai puternic cu cat, la inceputuri era impodobit un brad pentru a marca trecerea in nefiinta a unei persoane. Totodata, coroanele funerare sunt folosite pentru a marca un ultim tribut adus persoanei trecute in nefiinta, motiv pentru care panglica de culoarea alba are si un mesaj scris. 

Ce flori sunt potrivite pentru coroanele funerare?

Coroanele funerare pot fi create dintr-o larga varietate de flori, insa cele mai des intalnite raman garoafele, crinii, trandafirii si crizantemele, carora li se adauga florile de sezon. Floarea aleasa, precum si culoarea, au fiecare o simbolistica aparte, de care ne putem folosi pentru a descrie relatia pe care am avut-o cu persoana decedata.

Spre exemplu, trandafirul este un simbol al iubirii, in orice cultura. Cel de culoare rosie transmite sentimente de dragoste profunda, cei albi simbolizeaza inocenta, iar cei de culoarea galbena prietenia. 

O alta floare folosita in cazul coroanelor funerare este crinul, o floare regala, asociata cu belsugul. Garoafele reprezinta afectiunea, iar crizantemele simbolizeaza sinceritatea. In cazul in care nu cunosti preferintele persoanei decedate, cel mai bine ar fi sa optezi pentru florile de sezon, care dureaza vreme indelungata. Ca aranjamentul funerar sa nu isi piarda din frumusete este incat ca florile sa fie proaspete, pastrate in conditii optime. 

Cand se ofera coroane funerare?

Coroanele funerare pot fi oferite la priveghiul ce are loc la capela sau acasa sau chiar in ziua inmormantarii. In timpul cortegiului funerar, masinile vor fi impodobite cu toate coroanele si buchetele funerare primite, iar dupa terminarea slujbei locul de veci va fi impodobit cu toate acestea.