Nu aveti nici un produs in cosul de cumparaturi

Florarie online - Maison d’Or

Florile sunt mai vechi decat lumea - Scurt istoric al unei lumi minunate

28.01.2019 14:50

Plantele cu flori au aparut pe planeta cu mult inaintea noastra, inca de acum aproape 200 de milioane de ani, cand dinozaurii din Jurasicul timpuriu se opreau sa miroasa flori in locul nostru.

Stramosii florilor s-au dezvoltat din gimnosperme (un grup de plante lemnoase) in Triasic, acum circa 245 de milioane de ani, iar plantele cu flori ar fi aparut in Jurasicul timpuriu si ar fi inceput sa se diversifice si sa se raspandeasca in Cretacic, acum circa 120 de milioane de ani. Ele ar fi inlocuit coniferele ca si plante dominante acum 100-60 de milioane de ani. Astazi, pe Terra exista peste 300.000 de varietati de plante cu flori.

Chiar anul acesta, in luna decembrie, oamenii de stiinta au descoperit fosila celei mai vechi flori din lume, in orasul Nanjing din China. Botezata Nanjinganthus dendrostyla, aceasta ar fi trait acum circa 174 de milioane de ani, iar asta inseamna ca florile ar fi aparut cu 50 de milioane de ani mai devreme decat se credea. Pana acum, se credea ca florile si-ar fi avut originea in Cretacic, o perioada in care au aparut multe insecte, printre care si albinele, insa noua descoperire plaseaza originea plantelor cu flori in Jurasicul timpuriu.

Pana anul acesta, cea mai veche floare era considerata o angiosperma (planta cu flori), datata acum circa 130 de milioane de ani; botezata Montsechia, aceasta nu avea petale, iar polenul ei plutea in apa, nu in aer. Florile plantei nou descoperite, Nanjinganthus dendrostyla, erau concentrate in mare parte in grupuri. O floarea avea diametrul de 10 milimetri, patru sau cinci petale in forma de lingura si, in centru, ceva ce se asemana cu o tulpina.

In 2015 a mai aparut un candidat pentru titlul de cea mai veche floare din lume, Euanthus panii, datat acum circa 160 de milioane de ani, insa acest specimen este controversat; fiind descoperit de un colectionar amator de fosile din China, varsta lui nu este certa.   

Oamenii de stiinta nu stiu insa cum au aparut florile in lumea naturala. Ele par sa se fi ivit pur si simplu de niciunde in Cretacic. Charles Darwin a descris evolutia florilor drept un „mister teribil”, iar originea angiospermelor le da batai de cap oamenilor de stiinta de multa vreme. Acum, ei spera ca fosila nou descoperita sa le ofere mai multe indicii despre originea florilor. Mai departe, ei vor incerca sa stabileasca daca N. Dendrostyla este monofiletica – adica face parte dintr-un stramos al angiospermelor care ar fi dat nastere unor specii de flori ulterioare – sau polifiletica – ceea ce ar insemna ca nu a avut nimic de-a face cu florile care au incoltit dupa ea.


Asadar, nu e de mirare ca florile raspandesc si in zilele noastre farmec si mister, ca ne fac vietile mai placute si mai fascinante. Nu strica sa stii toate astea cand cauti flori de ziua indragostitilor, mai ales daca vrei sa iti impresionezi partenera si sa va bucurati impreuna de minunatia naturii. Florile sunt la fel de misterioase ca iubirea.

De ce Maison d'Or?
De ce Maison d'Or?

De pe blog

19
Apr

Florarie online vs florarie fizica. Afla care sunt avantajele unei florarii online de la specialistii Maison d’Or

Gesturile mici fac diferenta. Un buchet de flori nu va fi niciodata un cadou care sa nu fie apreciat sau care nu va aduce cel putin un zambet pe chipul unei persoane dragi.

Citeste mai mult
19
Apr

De ce florile in cutii sunt o alegere inspirata? Afla care sunt recomandarile specialistilor Maison d’Or.

Nimic nu se compara cu un cadou exceptional, care sa fie o adevarata surpriza pentru persoana norocoasa ce il va primi. Daca iti doresti sa faci un cadou cu adevarat inedit si plin de originalitate, te invitam sa faci cunostinta cu gama de flori in cutii de la Maison d’Or.

Citeste mai mult
3
Nov

5 Flori Care Sunt Folosite In Mod Obisnuit In Buchete

Fie ca vorbim de ziua aniversara a unei persoane dragi sau pur si simplu doresti sa impresionezi printr-un gest remarcabil fara un motiv anume, buchetele de flori reprezinta intotdeauna un cadou plin de insemnatate.

 

Citeste mai mult
1
Nov

Floare de lotus: o incantare pentru iazuri sau lacuri

Una dintre cele mai frumoase flori acvatice este fara indoiala Floarea de Lotus (Nufarul). Aceasta creste atat pe lacuri naturale, dar si pe iazuri sau helestee.

Citeste mai mult