Lucruri nestiute despre trandafirii criogenati

Stiai ca trandafirii fac parte din lista celor mai vechi specii de flori din lume? Adesea oferim trandafiri persoanelor dragi, insa stim atat de putine lucruri despre cum au aparut si ce semnifica fiecare culoare.

Trandafirul este adesea denumit ”Regele florilor” si simbolul pasiunii, insa acesta nu doar ne infrumuseteaza viata, ci este folosit intr-o gama larga de domenii, printre care: medicina, industria cosmeticelor, aromaterapie si chiar si arta culinara.

Scurta istorie despre trandafiri

Trandafirii au fost gasiti in sarcofagele faraonilor, dar o descoperire fabuloasa a fost facuta in Colorado - s-a gasit o floare fosilizata de trandafir, care dateaza de mai bine de 35 de milioane de ani.  In zilele noastre exista un trandafir viu, care are peste 700 de ani, ce creste pe zidul Catedralei Hildesheim din Germania, avand denumirea de „Trandafirul de o mie de ani” (Tausendjähriger Rosenstock). 

Vrei un trandafir care sa treaca testul timpului? Opteaza pentru trandafirul criogenat!

Fiecare femeie si-ar dori un trandafir nemuritor, care sa nu necesite timp si efort pentru ingrijire. Buchetele de trandafiri primite in dar se ofilesc in doar cateva zile, iar trandafirii plantati in ghiveci au nevoie de atentie, rabdare si indemanare. Ei bine, dorintele femeilor au devenit realitate, odata cu aparitia trandafirilor criogenati.

Dezvoltarea tehnologiei si priceperea floristilor au dus la crearea unui trandafir perfect, care isi pastreaza culoarea si forma chiar si 25 de ani! Astfel, sortimentele de trandafiri criogenati au parte de tratamente speciale, cu alcool si glicerina, dupa care sunt uscate prin congelare (liofilizare), astfel incat sa reziste chiar si 25 de ani. 

In cazul unui trandafir criogenat, liofilizarea incepe cu inghetarea florii la temperatura de -30 si -55 de grade, timp de 24 de ore. Ulterior, procesul continua cu indepartarea apei din petale, apoi trandafirul este plasat sub vid, unde temperatura se creste constant 3-4 saptamani. 

Cat tine trandafirul criogenat?

Daca durata unui trandafir natural, taiat, este de doar 7 zile, cea a trandafirului criogenat este de maximum 25 de ani. Drept urmare, daca vrei sa ii arati partenerei tale afectiunea si aprecierea, cel mai bun cadou este un astfel de trandafir. 

E drept ca durata de viata a trandafirului criogenat depinde de mai multi factori: provenienta, complexitatea procesului si modul de ingrijire. De asemenea, atunci cand achizitionezi un trandafir criogenat trebuie sa fii atent si la aspectul acestuia. Astfel: 

  • Este indicat sa optezi pentru trandafirul criogenat plasat sub cupola de sticla - il protejeaza de praf si umiditate;

  • Cupola nu trebuie sa fie etansa la baza - cand au loc schimbari de temperatura este important ca aceasta sa poata fi ridicata;

  • Nu pastra trandafirul criogenat sub razele solare - poate fi afectata culoarea;

  • Nu atinge si nici nu uda trandafirul criogenat - nu are nevoie de intretinere.

Ce semnificatii poate avea un trandafir criogenat?

Acestia pot fi folositi pentru a marca un moment cu adevarat special, mai ales ca poate pastra amintirea vie pana la 25 de ani. Iata ce semnifica fiecare culoare a trandafirului criogenizat:

  • Trandafirul rosu - simbolizeaza iubirea vesnica;

  • Trandafirul galben - reprezinta bucurie, prietenie si optimism;

  • Trandafirul alb - marcheaza un nou inceput sau o renastere;

  • Trandafirul roz - simbolizeaza un nou inceput.